Confession: verslaafd aan kookboeken

kookboek3Zoals jullie wellicht gemerkt hebben houd ik van koken en bakken. Dat zijn twee of een hobby(’s) van mij ( dit hangt er vanaf of het als een ding ziet of twee). Door de jaren heen heb ik al een aardige collectie gespaard. En af en toe passeert dan een recept het de revue van de blog. Wat ooit begon bij enkel het kijken van met de kersteditie van de kookshow van Nigella, is uit gegroeid tot een hobby met een kook/bakuitzet waar menig thuisbakker blij mee zou zijn. En tja: soms stap ik ook het bed uit midden in de nacht en als ik dan beneden ben, kan ook ik het niet laten om ook te snoepen van hetgeen wat op dat moment in de koelkast klaar staat. Ik waan me dan een Nigella in de dop, met het jojo-en en al.

Nu wilt deze kookliefhebber graag ook een aantal boeken mee naar haar nieuwe plekje in Canada. Maar nu het probleem: ik mag maar van mijzelf twee boeken meenemen, vanwege dat ik nu echt eens elk recept wil proberen van een boek (en ook in verband met het max. gewicht van de koffer). Vandaar deze blogpost, ik had voor mijzelf mijn favoriete boeken weer eens er bij gepakt en bedacht me dat dit ook leuk zou zijn voor de blog: een vergelijking van mijn favoriete healthy kookboeken en een aantal patisserie boeken.

Op de foto staan zeven boeken. Wat ooit begon met Jamie en Julia Child (Ok mam, het zijn officieel jouw boeken, maar hee wie kookt er) is nu uitgedijd tot een uitgebreide kookboeken uitzet, waarmee je alle kanten op kan. Mijn meest gebruikte zijn twee boeken van Ladurée, de fameuze macaronwinkel uit Parijs, twee boeken van Rens Kroes, het boek van Jet, het boek “de banketbakker” van Cees Holtkamp (van Holtkamp in de Vijzelstraat, Amsterdam) en het boek “clean & lean” van James Duigan.

Elk boek heeft zijn charme en zijn thema. Die van Clean & Lean , Jet en Rens zijn nog enigszins te vergelijken en dan aan de andere kant staan de boeken van Ladurée en die van Holtkamp.

Gezond eten

De Powerfood-boeken van Rens Kroes
De boeken van Rens zijn bevatten recepten die op zich makkelijk te doen zijn en staan vol met leuke foto’s. Elk gerecht wat ik er renstot nu toe uit heb gemaakt is goed bevallen en heb ik ook meerdere keren gemaakt. Uit het boek Powerfood was dat o.a. de chaipudding, Popeye’s breakfast, quinoasushi, gevulde portebello’s, pompoensoep en de gevulde aubergine’s. Al met al best veel recepten die ik echt lekker vind. Uit het andere boek van Rens, die van Powerfood van Friesland naar New York, is vooral de kip masala de favoriet bij mij thuis. Maar ook van de courgettenoedels en de pompoen-quinoacurry wordt veel gegeten. Over het algemeen vind ik het dus fijne kookboeken met een makkelijke uitleg. De foto’s zijn echt fantastisch en de vrolijkheid van de schrijfster spat van het blad af. Wel kan ik me voorstellen dat niet iedereen standaard alle kruiden in huis heeft. Maar gelukkig is mijn moeder mijn eigen kruidenvrouwtje, want zij heeft altijd alle kruiden die ik nodig heb gehad in huis. Ook bevatten de boeken van Rens de recepten met het meeste werk, maar dit vind ik persoonlijk niet erg of storend. Het leukste vind ik de verschillende soorten recepten in de boeken, het beslaat recepten uit meerdere culturen.

Het boek van Jet
jetHet boek van Jet is een heerlijk clean en fresh book. Toen ik het boek opensloeg en het voorwoord las dacht ik al: dit is het. (leuk detail: op dat moment liepen een moeder en dochter voorbij: moeder met een beetje zeurstem “ach al weer een soort rens”). Maar nee, gewoon nee: het lijkt wellicht op elkaar, maar toch verschilt het echt wel. Elke kookboek met een soort pasta erin, is toch ook niet hetzelfde?) Het leuke bij Jet haar boek is dat er van te voren een soort standaard assortiment voor thuis staat opgenoemd en dat ze ook rekening houdt met die baggerdagen dat je gewoon iets lekkers wilt. De nutty post work-out smoothie, speltbeschuit met guacamole, maar ook de salade met mozzarella en vijgen van Jamie zijn mijn favoriete recepten uit dit boek. Het zijn niet al te moeilijke recepten, met ook vrij makkelijke ingrediënten. Ook de foto’s zijn een lust voor het oog. Ik vind de stempel kookboek het boek te kort doen, ik zie het vooral als een soort van leidraad. Een leidraad tot het beginnen van een gezond en fit leven.

Clean and Lean
Clean and lean van James Duigan, ik heb deze al een tijdje in huis. Dit boek heeft er voor gezorgd dat ik de dagelijkse chef thuis ben. Ik ben een beetje allergisch voor pakjes eten, nu deden wij dit thuis al zelden, maar nu al helemaal al niet meer. Het is zoveel lekkerder als je hetzelf maakt en dit boek heeft daar voor gezorgd dat ik mij dit ben realiseren. Het gaat er eigenlijk om dat je onbewerkt eten koopt en eet. De ingredienten zijn makkelijk te verkrijgen en recepten zijn ook niet moeilijk om te maken. Het begint met een uitleg wat clean and lean eten is. Maar het geeft ook ideen om het niet als beperking te zien, maar juist mogelijkheden en ook om jezelf vriendelijker te behandelen. De foto’s zijn enorm fris en zien er echt een beetje Donna Hay-achtig uit. Mijn favoriete recepten zijn super havermout, gepocheerde eieren met asperges en parmezaan, knapperige rundvleessalade in Cambodjaanse stijl en gegrilde cajunkip. De recepten zijn vrij makkelijk, je moet alleen dus rekening houden met bewerkt eten als je het echt helemaal strak wil volgen. Het is een soort van lifestyle-boekje. En het heeft mij ook echt geholpen, ik liet het alleen na een tijdje weer varen toen ik weer wat meer ging bakken.

Het kiezen tussen al deze boeken is vrij lastig. Elk staat voor zijn eigen idee of filosofie. Toch denk ik dat sowieso het boek van Jet meegaat, omdat deze vrij nieuw is. Maar ook een boek van Rens Kroes. Daarbij neig ik naar die van Friesland naar New York, en eigenlijk omdat daar de pepernoten van haar in staan. En aangezien ik de pepernotentijd mis in Nederland, vind ik het wel handig om een recept bij me te hebben.
Bakboeken

Ladurée
De twee boeken an sich zijn al geweldig om te zien. Het boekje Sucré heeft een stoffen kaft, iets wat wel kwetsbaar is. De recepten zelf zijn niet al te makkelijk, het blijft namelijk wel patisserie. Dus sommige recepten zijn niet heel makkelijk om te maken. Ik had als eerst het boeke Sucré gekocht als souvenir in Parijs, maar na dat ik een aantal macarons had gebakken aan de hand van dat boek, wilde ik de volgende keer ook het echte macaronboek. Daar stond ook nog een gebakje in, namelijk de Ispahan. Dit gebakje heb ik een paar keer gegeten bij Ladurée en was daar zo verknocht aangeraakt dat ik het daarna ook een keer thuis heb gemaakt voor mijn verjaardag. Al met al heb ik er nog niet veel recepten uitgeprobeerd, maar de boekjes zijn zo mooi dat ik het niet heel erg vind;).

De banketbakker
Een van de vele redenen waarom het maar goed is dat ik niet in Amsterdam woon. De tarte tartin, de citroen merinque en de banketbakkerkroketten van Holtkamp zijn de grootste vijand van mijn lijn (welke lijn eigenlijk?). Als ik iets wil bakken of koken, pak ik altijd dit boek erbij. Bijvoorbeeld toen ik asperges wilde eten, daar hoort Hollandaise saus bij. Dit stond in het boek van Holtkamp en het recept is heel duidelijk uitgelegd. Het meeste wat ik eruit maak is de tarte tartin. Deze taart vind ik echt zo lekker. Het is een omgekeerde appeltaart, waarbij je de appeltjes eigenlijk lekker toestopt met een deken van deeg. (Waar elke cookiedoughfan misschien wel van droomt;) )

Verder heb ik ontelbaar veel recepten er uit gemaakt. Het boek ziet er al een beetje smoezelig uit, door het vele gebruik! Maar dat vind ik alleen maar een goed teken. Dus waar de een eigenlijk meer een pronkstuk is en heerlijk is om door te bladeren, is het andere boek meer toegankelijker qua recepten. Evengoed zou ik niet kunnen kiezen tussen alle drie, want elk boek heeft iets bijzonders. Alle drie hebben voor mij herinneringen betreffende smaken en/of verhalen. Ik verwacht alleen niet dat ik ga bakken in Canada, naast de normale “recepten” die ik uit mijn hoofd ken inmiddels, dus ik neem geen van deze drie mee. Toch wilde ik jullie deze drie niet onthouden!

Kortom ik ben er al redelijk uit welke kookboeken meegaan en daarnaast heb ik op mijn ipad de pdf versie van 50 days of Greenhappiness. Daar wil ik een challenge mee proberen in Canada omdat vol te houden, over dit plan houd ik jullie nog op de hoogte! En alle tips qua kookboeken zijn van harte welkom;)!!