Review: de Maschaplanner

Het was een tijdje stil op yogabuddies.nl, gelukkig hebben jullie wel ons nog kunnen volgen op Instagram. Het was een beetje zoeken naar hoe en wat op de site. Ik (Annette) volg niet heel frequent meer yogalessen, dus om daar vervolgens elke week een yogadagboek over te schrijven gaat dan ook lastig.

Na een tijdje in mezelf gekeerd te zijn en hierover te hebben nagedacht, leek het mij dan leuk om toch door te gaan met schrijven over dingen die ik bewust aanpak in mijn leven. Het gaat immers ook om bewustwording, het corrigeren is echter niet een van de dingetjes die ik uit de yogafilosofie heb gehaald. Maar op sommige gebieden heb ik toch echt een schop onder mijn kont nodig, zoals plannen en tijd vrij te maken om te sporten en yoga-en. Daarentegen gaan sommige dingen mij zo klakkeloos voorbij dat ik het niet eens opmerk dat die mij zo vrolijk maken. Dit kunnen dingen zijn zoals het maken nieuwe recepten, uitvoeren van DIY’s die ik op Pinterest ben tegen gekomen en nog veel meer.

Om het grootste probleem te tackelen heb ik een planner aangeschaft die een enorme hype werd voor de zomer. Ik heb die dan ook sindsdien gebruikt en uitvoerig “getest”. Dit betekent dus bij mij dat ik gekeken heb of de planner niet in een hoek beland na dat ik eerst enthousiast allerlei systemen ervoor heb bedacht en een tijdje had uitgevoerd. De planner is die natuurlijk van Mascha Feoktistova, oftewel Beautygloss. Naast dat zij (zoals ze zichzelf noemt) de beautyqueen van Nederland is, probeert ze nu terrein te veroveren in de scene van planners. Dit is een beetje een “underground”-achtige scene, want zonder dat ik en vele andere het in eerste instantie doorhadden, bleek dit toch echt een ding te zijn. Zo bestaat er een Facebook community waarin (voornamelijk) vrouwen allerlei tips en tricks met elkaar delen. Uit de video’s van Mascha bleek dat zij al tijden haar eigen planners handmatig maakte in Moleskine boekjes, als ik dit mij goed herinner. En door uiteindelijk haar eigen planner uit te brengen, heeft ze de hype verspreidt tot een hoogte punt. Er ontstond een run op haar planners, ook ik was een van degene die loerde op de eerste versie. Achteraf ben ik blij dat ik de tweede versie had aangeschaft, zodat ik een versie had waar in de kinderziektes niet in zaten.

Layout
Het is een vrolijke lila planner met gouden accenten aan de buitenkant. Aan de binnenkant is er met een aquareleffect de vakjes gecreëerd. In de balkjes boven de vakjes is dan dat effect toegevoegd. Dit zorgt voor een mooi strak geheel zonder dat het te klinisch wordt. Ook past dan elke markeerstift dan wel op een of andere manier bij de pagina. Zolang je maar natuurlijk de pasteltinten gebruikt van de markeerstiften. De markeerstiften van Stabilo in pasteltinten worden bijna altijd gezamenlijk geshowd met de planner op social media of reviews. Nu had ik deze stiften al in huis- hee hallo rechtenstudent hier, I love markers, tabjes etc-, dus hoefde deze niet apart aan te schaffen.

De lay-out nodigt dus enorm uit om creatief maar toch ook netjes te werk te gaan. Dit heb ik ook geprobeerd vol te houden, totdat ik heel trots een keer een doelstelling wilde doorstrepen met mijn tweede minty –personal favorite of all time- markeerstift.Als een vloedgolf tijdens het eerste contactmoment van de stift met het papier, stroomde de inkt uit de stift. Een oase van blauw ontstond op mijn bladzijde en ik scheurde snel de pagina eruit om te zorgen dat niet de rest van de planner aangetast zou raken. Vervolgens heb ik weken die markers niet meer gebruikt. De desbetreffende stift ligt nu ergens bij de vuilstort. Een verse, mijn derde van die kleur, ligt nu klaar.

Dit doet natuurlijk niet af van de lay-out waar goed over nagedacht is. Wel moet er gezegd worden dat je een beetje van girly-stuff moet houden als je tot aanschaf van de planner wil overgaan.

Kwaliteit
De kwaliteit van het papier en het gebruik ervan is prima. Het schrijft lekker en markeert ook goed, niks op aan te merken. Wel vond ik dat het vakje in de planner, waar het notitieboekje in zit, snel los liet. Er is inmiddels een derde leg op de markt gekomen, ik hoop dat ze dit probleem hebben aangepast. Bij mij is de lila-kaft nog niet beschadigd, dit komt omdat de mijne een vaste plek heeft. De planner ligt steevast bij mij op het bureau en daarin streep ik, of meteen of op een later moment, weg wat ik die dag gedaan heb. Het had hier en daar nog wat beter gekund wat dat betreft en zeker ook voor die prijs. Nu snap ik dat er veel aandacht aan andere zaken is uitgegaan, zoals de ringband en het verder concept. Toch voelde het een beetje als een jammer aan, maar goed dit ongemak was zo opgelost met secondelijm!

Mogelijkheden
Door dat Mascha aan jou de keuze heeft overgelaten om te bepalen hoe je de vakjes wilt indelen en noemen, zijn de mogelijkheden oneindig. Er zijn ook vakjes met bolletjes aan de onderkant van elke dag, hierin kan je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel water je drinkt. Maar ook hoe je jezelf voelde die dag, zodat je later kan checken wat voor een invloed het heeft op het uitvoeren van jouw to-do’s. Ik vind het erg fijn dat het gebruik gewoon openstaat en dat je dit zelf dus kan invullen.

In een video heeft Mascha laten zien hoe zij het invult en dat vond ik eigenlijk in het begin wel handig. Check haar kanaal als hier benieuwd naar bent! Wel merkte ik, na een tijdje, dat  ik daardoor beïnvloed was. Het was onmogelijk voor mij om een andere indeling te bedenken. Toch heb ik het losgelaten en werk ik nu aan mijn eigen systeem.  Misschien deel ik dit nog weleens op social.

Gebruik
Mijn voorspelling is wel uitgekomen, mijn planner is een tijdje niet gebruikt. Hierbij moet gezegd worden dat dit voornamelijk door de zomervakantie kwam, hierdoor raakte het uit mijn systeem. Nu zijn we wel weer samen back on track en zorgt het ervoor dat mijn dagen systematischer en effectiever zijn. Ik streep weer vrolijk dingen af, dit doe ik ook weer met mijn stift.

Voordelen:  
-handig in gebruik;
-mooie en vrolijke lay-out;
-creatief plannen;
-het paste goed bij mijn markers.

Nadelen:
-het vakje wat losliet;
-de prijs;
-je moet van lila houden.