Yoga en muziek

Yoga en muziek, sommige vinden het fijn en sommige vinden het verschrikkelijk. Dit heeft veel te maken met de persoonlijke voorkeur van een mens qua muziek maar ook of je het prettig vind om geluid te horen tijdens jouw practice.

Op het internet zijn duizenden nummers te vinden voor yoga, maar hoe weet je of het prettig en geschikt is voor jouw practice. Zelf houd ik er niet van om zomaar random een lijst aan te zetten, maar check vaak eerst wat voor nummers er op staan. Mijn voorkeur gaat uit naar “tekstloze” nummers, dus alleen maar instrumentaal. Juist omdat teksten mij te veel afleiden.

 

Ik was benieuwd er naar wat yogadocenten zelf omschrijven en eigenlijk tref ik gemengde meningen aan. En ik denk dat het ook terug te leiden valt op wat ik hierboven heb omschreven: persoonlijke voorkeur. Maar een ander argument is ook dat muziek soms de concentratie in de weg kan zitten en daardoor storend kan zijn. Daar tegenover staat weer dat mensen er ook baat bij kunnen hebben op hun concentratie te behouden of te krijgen.

Maar wat is nou de perfecte muziek, vroeg ik mij zo af. Is er een leidraad voor de beste yoga muziek? Blijkbaar niet, want als je googled op yogamuziek of yoga music zoals ik dat gedaan heb, heb je duizenden mogelijkheden. Zo kwam ik een top tien van yogamuziek artiesten tegen, waaronder ene MC Yogi op staat. Zelf vind ik het leuke muziek, maar kan me niet voorstellen dat ik het tijdens een yin yoga practice of meditatie zou gebruiken. Maar wel voor tijdens power yoga of gewoon thuis in de woonkamer.  Er kwam ook een nummer voorbij die ik herkende van tijdens een kirtan sessie bij onze yogaschool op de internationale yoga dag in 2015. Het is zeker het luisteren waard.

Het beste is dus kijken naar wat jij prettig vind! Hou de intentie van jouw practice in oog, net zoals je eigen mood (gefocust of niet). Mijn advies is ook om niet zomaar een afspeellijst aan te klikken, want geheid dat er een nummer in zit wat jou uit je practice haalt. Luister van te voren een aantal nummers en maak bijvoorbeeld je eigen afspeellijst van! Zo kan je jouw eigen practice ideaal beginnen.

Mijn top drie qua muziek voor yin yoga of meditatie zijn in ieder geval op Spotify:

1.Einstein Study Music Academy.
Deze afspeellijst werkt op bepaalde hersengolven en dan voor namelijk op de alpha golven. Ik weet niet precies hoe dit zit, maar ik kreeg het aangeraden als verbetering voor de concentratie. Sindsdien gebruik ik het om te leren, maar ook tijdens mindfulness oefeningen. Ik sluit me op een of andere manier dan beter af, dan zonder muziek. Want dan kan die ene vogel of auto toch mij uit mijn concentratie halen.

2. Album: Kundalini yoga
Met muziek van o.a. Beethoven, Einaudi, Chopin en Yann Tiersen oftewel een gemengde afspeellijst, maar toch heerlijk rustig voor tijdens een lekkere yinsessie.

3. Relaxing Yoga Music van de Yin Yoga Academy
Ik krijg hier altijd een beetje een spa gevoel van, maar toch vind ik niet alle nummers even lekker om naast mijn practice te hebben. Dit is wel echt afhankelijk van hoe ik mij voel. Als ik nog al gestrest ben dan heb ik geen behoefte aan water geluiden, terwijl ik dat anders niet storend vind.

Eigenlijk best veel klassiek als ik het zo zie, maar wellicht dat het ook te maken heeft met de muziekachtergrond die ik heb, namelijk een aantal jaren pianoles en een moeder die altijd gestimuleerd heeft om daar naar te luisteren. Maar ook omdat het mij echt helpt met mijn concentratie tijdens studeren en daarom waarschijnlijk ook tijdens yoga of meditatie.

 

Als je zelf nog leuke muziek weet voor tijdens een sessie: sharing is caring;)