Yoga, online of offline

Er zijn diverse manieren om yoga te volgen. Elk heeft weer zijn voordelen, maar ook nadelen.

Helaas komt mijn agenda vaak niet overeen met het lesrooster van onze yogaschool, of ik heb het gewoon te druk. Maar ik doe het toch heel graag en het plaatje van hiernaast is ook van topassing naar mijn mening, daarom wijk ik soms uit naar het internet. Yoga with Adriene is een van de bekendste. Yogatv werkt vaak op mn zenuwen en vind ik te erg qua je ontspannen krijgen. Dit kan ik niet goed onder woorden brengen en het ligt natuurlijk ook per persoon anders wat hij of zij leuk vindt.

 

Yogaschool

Het voordeel is dat je niet alleen bent en dat je echt in de flow wordt meegenomen. Ook helpt de “juf” je vaak ook nog met een bepaalde houding of verzint een andere voor jou die wel werkt, maar ook het onverwachte
maar wel nodige dekentje voor onder je hoofd. Aangezien je hetzelf dan niet kan of wilt pakken. Ook kan je bij een yogaschool andere soorten yoga proberen dan via het internet, zoals bikram yoga;).

 

Ik merk dat tijdens lessen in de yogaschool ik dat ontspannender ervaar dan thuis via de computer een les volgen. Mijn brein gaat dan aan de slag als ik thuis ben om het meest uit mijn practice te halen, terwijl juist dat vaak helemaal niet goed is, althans de manier zoals ik het dan doe. Ook is het een voordeel dat je dat uurtje echt even alleen met yoga bezig bent en het goed ingaat en afsluit. De eerste keer dat ik mee was met Didi naar yin yoga, was echt fantastisch! Het was beter dan chocola, thee, Netflix en weet ik nog wat meer bij elkaar. Zo ontspannen kwam ik eruit, sindsdien was ik hooked. Wel kost het mij dus tijd, aangezien je jezelf klaar maakt en ik moet van Alkmaar of Hoorn naar Zwaag. Vooral vanaf Alkmaar kost tijd, maar het is zeker wel de moeite waard.

Yoga online

Een groot voordeel van het world wide web is dat je het overal en nergens op elk moment, ook in de holst van de nacht, kan doen.

Ook kan je de practice uitzoeken waar jij op dat moment persoonlijk behoefte aan hebt. Dus irriteer je aan bepaalde zones omdat je weer te veel lekkere
dingen heb gegeten, dan volg je de abb practice en werk je weer aan die zones om ze weg te krijgen. Nog een groot voordeel vind ik de reis en prep tijd. Vaak voor yoga dan denk ik altijd oh m’n voeten zien er ook niet uit, hup kleurtje op de nagels, ja maar mn haar zit niet eens fatsoenlijk in een staart, laat staan knot, hup dat weer gefikst. En zo gaat het maar door.Voor je het weet sta je drie kwartier in de badkamer, nee ok√© dat is BS!

Al zit ik er bij als een slons Adrienne ziet het toch niet;). Maar wat ik ook merk is dat ik niet echt land daar door in mijn practice. Het blijft oppervlakkig, wellicht door de voorbereiding, maar ook omdat je niet in persoonlijk contact met haar staat. Het blijft een beeldscherm. En eigenlijk vind ik yoga als zoiets puurs dat moeilijk via het beeldscherm valt te leren laat staan te beoefenen.Wel is het een goede voorbereiding op wat je kan verwachten in de yogaschool, je bent dan al voorbereid op de houdingen.

 

Volgens mij hebben we het eerder omschreven op deze blog, maar ooit zei iemand tijdens een lezing tegen ons: je doet yoga of je doet yoga oefeningen. Met offline heb ik dus echt het idee dat je yoga oefeningen doet. Niks mis mee in principe, maar het is wel echt een heel andere ervaring.

Al met al zijn er dus genoeg voor allebei te zeggen, ik zou vooral aanraden om het gewoon naast elkaar te doen. Het is altijd goed om je spieren lekker bezig te houden, maar niet te erg (note to myself!) De een wordt compentatief tijdens een yogaklas en de ander juist weer als ze alleen thuis is. Als je nog twijfelt of het iets voor jou is zou ik ook zeker proeflessen doen bij jou in de buurt. Een les via een beeldscherm is toch heel anders dan een yogales in de Yogaschool.