Yogavibes: beginnerscursus Yoga – bij De Nieuwe Yogaschool #3

Lieve (Beginnende) Yogi’s,

 Ik heb mij (misschien net als jullie) ingeschreven voor de Beginnerscursus bij DNYS. Vandaag de derde les, een belangrijke les volgens Johan, waarin het onderwerp meditatie centraal staat. Ik ben zelfs een tikje zenuwachtig merk ik. Terwijl ik best een beetje ervaring heb met meditatie en mindfulness. Maar ik loop de laatste weken nogal op mijn tenen en ik merk dat ik snel emotioneel word. Heel eerlijk; ik ben bang dat als hij een mooi betoog houdt dat ik het niet droog houd. Zo las ik laatst een interview over zijn weg van basisschoolmeester naar yogadocent en mede-oprichter van De Nieuwe Yogaschool en moest ik daarbij een traantje laten. Goed we zullen zien wat deze les gaat brengen.

Zoals gewoonlijk zoekt iedereen weer zijn plaatsje in de zaal. We beginnen met een kleine update van de vorige les, wat weten we nog? De vorige les ging over ademhaling, de Ujjayi ademhaling die je alleen toepast als er spierspanning is, dus niet in de kindhouding of savasana of bij een yinles. En zoals altijd bij elke les: geen ambitie!

Wat weten we van meditatie en mindfulness? Als het stil blijft geef ik twijfelachtig antwoord. “En hoe doe je dat? En wat doe je dan?” vraagt Johan door. Het gekke is ik weet nu niet eens meer wat ik precies zei. Een andere leerling voegt toe het principe van actie en reactie.

Wat maakt nou een yogales tot een yogales en niet een workout? Meditatie: Yoga is meditatie in beweging.

Wat maakt nou een yogales tot een yogales en niet een workout? Juist die meditatie in de yogales. Eigenlijk is yoga ook meditatie in beweging. Maar hoe kun je dat dan doen? Door bijvoorbeeld je ademhaling te observeren maar ook de gedachten die in je opkomen. Je hoeft alleen niet mee te gaan met het verhaal in je gedachten. Zoals wat voor boodschappen moet ik nog doen? Oh ja morgen een etentje voor die en die vrienden, hoe zou het toch met X gaan? Eigenlijk had ik hem even moeten bellen…. En vervolgens ga je daar helemaal in mee” vertelt Johan. Je merkt het vervolgens alleen maar op, en op dat moment merk je al dat het zijn kracht verloren heeft.”

Tijd voor Yoga, het blijkt dat we, zoals vertrouwd, weer beginnen na de beginmeditatie met de cat/cow een houding waarbij je op handen en knieën staat en je rug helemaal bol maakt (zoals een kat die zijn rug helemaal bol maakt) en hol laat worden (zoals wanneer een koe “boeh” roept). Dan de down dog en de andere houdingen die we voorgaande lessen geleerd hebben. Het gekke was dat ik de verwachting had dat we yin-houdingen zouden doen en stiekem ben ik wel blij met deze actievere houdingen waarbij de meditatie centraal staat. Omdat ik dan lekker in een actieve yogaflow zit en geen tijd heb om helemaal in mijn eigen emoties te zinken, wat soms in een yinles bij mij gebeurt. Alhoewel ik nu dus heb geleerd om dan met mindfulness en meditatie in het nu te blijven. Voor we het weten is de les alweer voorbij.

Volgende week YIN, “Jippie” mijn favoriet, gegeven door een andere docent ik ben heel benieuwd. Dan zijn we daarna al over de helft!