Vijf confessoins over mindfulness

Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik iets met mindfulness heb gedaan. Van simpele opdrachten voor mezelf tot een een meditatie of oefening uit een van de door mij gevolgde cursussen, elke dag komt het aan bod. Voor mij persoonlijk werkt het enorm, maar wel heeft dat een tijdje geduurd. Waar ik normaal snel dingen op pak, vond ik het soms lastig om voor langere tijd focus te houden bij mindfulnessoefeningen. Zo heb ik soms nog steeds dat ik “eerder” klaar ben vanwege mijn focus, en dan gluur ik tussen mijn wimpers naar de omgeving. Dit was eigenlijk ook al een confession;). Maar bij een leven met mindfulness horen ook confessions. Dus voilá: hieronder staan de mijne!

  1. De bodyscan is niet mijn grootste vriend, ik vind het meestal een vermoeiende oefening. Waar het eigenlijk de bedoeling is dat je geconcentreerd blijft, ga ik altijd naar de wereld tussen dromen en de wakkere wereld. Voor mij het voorstadium van slapen. Maar niet altijd voel ik deze vermoeidheid of slaperigheid op komen, soms helpt het ook met bewustwording van mijn eigen lichaam (zoals ook de bedoeling is). Oftewel het is een beetje wisselend wat betreft de bodyscan.
  1. De rozijn. Waar sommige mensen al klaar zijn met de rozijn, want het is al bijna even uitgekauwd;) als de bodyscan, vind ik het weer heel leuk. Want elke keer als ik het doe is het rozijntje anders, en wanneer ben je anders zo bewust van een rozijntje. Ik krijg elke keer weer zoveel waardering voor een rozijn, of een gedroogde druif. Want de oorsprong ligt dus bij de druif, en wat kan er dus veel met druiven. Kortom ik blijf deze opdracht echt leuk vinden, ook als het met andere dingen/etenswaren is dan de rozijn.
  1. Wel kijk ik steeds uit naar de ontspannenheid die het mij biedt. Het leven raast voorbij, de klok tikt maar door en soms heb ik geen idee hoe de tijd zo had kunnen vliegen. Maar ook wat heb ik allemaal gedaan. Er waren dagen dat ik meerdere keren mijn tanden poetste ‘s ochtends, omdat ik niet door had dat ik ze al gepoetst had. Sinds mindfulness gaat dit niet meer aan mij voorbij. En doordat ik wat meer focus op mijn dag heb, voel ik mij ook ontspannen. En als ik echt een moment in plan om een oefening te doen, voel ik mij altijd nog meer ontspannen.
  1. Ik moet altijd zuchten van mensen die het bagatelliseren en mindfulness op de zweverige hoop gooien. Want afgelopen tijd zijn er diverse onderzoeken geweest die de nuttigheid hebben bewezen, daardoor raakt het ook iets meer geaccepteerd heb ik het idee. Het fenomeen wordt nu wat bekender buiten de zorg en de “yogi” wereld.  Zo is er ook nu een cursus op de faculteit der Rechtsgeleerdheid te volgen, namelijk mindfulness en het recht. Dit bracht mij nieuwe inzichten hoe ik toch een overlap tussen de twee diverse werelden (althans voor mij) kon maken. Maar dit is gedaan naar aanleiding van signalen uit de studenten en aangezien het blijkbaar ook in de “zakelijke” wereld langzaam aan begint door te dringen. Het probleem zit hem er volgens mij nog in dat er nog steeds mensen zijn die er niet mee bekend zijn en daarom het af doen als iets wat zweverig is en niet werkt.
  1. Vriendelijkheid heb ik sinds die cursus niet alleen jegens mij zelf, maar dat probeer ik nu ook uit te stralen naar anderen. Dit kwam door een praktijk voorbeeld van een jurist, waarbij ze daarna haar reactie betrok. Vaak gaan mensen met een gestrekt been in een conversatie als ze hun standpunt willen maken, waarmee je alleen maar vijandigheid van de ander mee opwekt (of onbegrip). Het is veel beter om vriendelijk tegen elkaar te blijven, ook al wil je wat van iemand anders of ben je het niet eens met iemand anders. Maar ook als je in de rij staat bij de Appie en de cassière is chagrijnig, dan weiger ik daarin mee te gaan en is het haast een sport voor mij om een glimlach te krijgen aan de eind van het “gesprek”. Als je immers bewust ben van je houding, kan je er ook voor kiezen om daar actief mee om te gaan of veranderen. Maar daarnaast kan ik dus echt zeggen dat ik sindsdien een stuk vriendelijker naar mezelf ben geworden, waar ik eerst boos kon zijn als ik me niet kon focussen, blijf ik nu rustig en neem ik de tijd om te kijken waarom ik me niet kon focussen en het opnieuw te proberen.

Dit waren ze dan mijn vijf confessions over mindfulness! Heb jezelf ook ideeën hierover of confessions en wil je die delen? Laat het ons weten via Facebook of Instagram!