Eetdagboek van een Yogi #1

Het is zondag 14 mei, als ik mij bedenk dat het leuk is om een keer een eetdagboek bij te houden voor op het blog. Vol goede moed doe ik die zondag nog allemaal gezonde boodschappen om maandag goed van start te kunnen gaan. Als ik die ochtend wakker word en naar mijn keuken loop zie ik vanuit mijn ooghoek nog twee stukjes BonBon Bloc op de bank liggen.

Doe het nou niet, je zou vandaag gezond eten en hierover bloggen, bewaar het anders voor als je weer thuis komt.” 

 

Ontbijt, een goed begin van de dag? 

Ken je de marshmallow test? Waarbij een groep kinderen rond de leeftijd van vier jaar getest wordt of zij de marshmallow kunnen laten liggen als de onderzoekster de kamer uitloopt, en als zij terugkomt een tweede krijgen, of dat zij de verleiding niet kunnen weerstaan en er al aan beginnen? Bij mij thuis zouden er niet opeens vier stukjes liggen als ik na een lange dag thuis kom in een leeg huis. Waarom wachten met het genot van een stukje chocola als je dat ook nu kunt hebben? Dus ontbeet ik met een stukje chocola al smeltend in de warme thee op deze maandagochtend. Daarna maakte ik nog braaf mijn groene smoothie, en nam ook een flesje hiervan mee voor tijdens de koffiepauze. In de middag eet ik een heerlijke salade en soep van Hartbiet in de tuin van De Nieuwe Yogaschool en tussendoor drink ik volop thee en water.

Mealprep…

Maar dan gaat het echt mis als ik om vijf uur bij het Amsterdam CS sta en zonder te blikken of blozen een rookworst bij de Hema bestel. “Hello you are a yogi, you must be vegan, right?” Eenmaal op station Hoorn Kersenboogerd weet ik dat er thuis een gezonde combinatie van wortel, zoete aardappel, witlof, geitenkaas en walnoten op mij liggen te wachten, smachtend om de hete oven in te springen om daarna vrolijk op mijn bord te dansen en met een dressing van basamico tongstrelend naar binnen te glijden…. Ho Stop! Ergens ging er iets mis, want een kwartier later zat ik met een pak half opgegeten koeken (die super goedkope, ronde koeken met een fruitvulling) en een food-coma op de bank. En lagen alle producten nog on-gesneden in de (koel)kast.

Zoektocht voor de komende maanden

Shame on me, maar een yogi is ook maar een mens 😉 vergeet dat niet. Ik merk dat ik erg zoekende ben naar het wel of geen vlees en vis eten, zoals ik ook al eerder in deze blog: Vleesverlangen beschreef, en ben ik de weg een beetje kwijt wat goed is. “Zuivel is de duivel, broodbuik, glutenvrij, FODMAP, suiker is net zo verslavend als coke, ode aan de e-nummers, rauw food, powerfood” een kleine selectie van wat mij op gebied van voeding in de media is bijgebleven van afgelopen jaren. Hoe moet een leek het dan nog weten als zelfs aan het voedingscentrum vaak dik getwijfeld wordt over hun kunde, of financiële belangen bij grote leveranciers?

Komende tijd neem ik je mee. Wat eet ik nu? Hoe voel ik mij als ik geen vlees meer eet, of volgens de Ayurvedische levenswijze en filosofie, als ik rauw eet, of geniet van het leven en mezelf niets ontzeg (wat ik lekker vind)?

Bovenal, wat je ook eet, eet mindful.