Het kiezen van een matje

De mat

image1Qua benogdigdheden is Yoga eigenlijk super makkelijk, het belangrijkste is de mat. Daar doe je alles mee, de rest is in feite bijzaak.

Na het beginnen aan mijn yoga avontuur, had ik ook een eigen matje nodig.

Waar let je op, welke kleur wil je, wat vind je fijn, dit waren de vragen die mij toen bezig hielden. Kijk, je kan ook zo een twee drie een matje kopen, en daar verder geen probleem van maken. Echter wilde ik het goed uitzoeken en zeker weten of ik de juiste keuze heb gemaakt.

Prijs
Ten eerste de prijs was belangrijk, er zijn matjes van onder de tien euro, denk aan de Action etc. Maar ook matjes van over de honderd euro, dat is dan van een merk als Manduka.

Dikte van de mat
Ten tweede de dikte, wat is fijn en wat is handig. Ik zit in Hoorn (eigenlijk Zwaag) op Yoga, soms word ik gebracht, maar ook soms ga ik op de fiets. Waar kies je dan voor, het verschil tussen 4 mm of 6 mm maakt dan echt uit. Het kan zo een kilo schelen. Nu denk je vast een kilo, wat maakt dat uit. Maar een loch ding als een yogamatje is irritant om te vervoeren.
Zeker toen ik nog geen yogatas had en nog niet echt een lekkere oplossing er voor had.

Kleur
Ten derde het materiaal en de kleur, ik doe dit maar in een omdat voor mij de keuze redelijk snel gemaakt was. Ik wilde een duurzame mat met een rustige kleur, dat is voor mij iets van licht roze of lavendel blauw. Er zijn ook artikelen die het over de Chakra kleuren hebben, echter had ik mij daar niet mee bezig gehouden. Ik hield gewoon rekening met mijn eigen lievelingskleuren, waar ik ook een rustig gevoel van krijg. Het kleurenpalet was groot.

Materiaal
De keuze uit materialen bleek ook groot te zijn. PVC is een soort van kunstof, waar echter bij het fabriceren chemische gassen in de lucht terecht komen. Dan is er rubber, wat ook niet volgens mij altijd even netjes wordt gefabriceerd. Of van gerycleclde materialen. PVC bleek echter het duurzaamste materiaal, alleen stond het mij tegen dat het vaak zo slecht geproduceerd werd.

Ik zat in mijn keuze tussen het licht gewicht matje van Nike of een matje van de action. Echter was ik met beide keuzes niet tevreden en had het gevoeld en vond ze maar erg dun. Dit waren 4 mm matjes. Maar ook was het niet helemaal mijn ding, er zat veel hysterisch roze in.

Kiezen
Op deze drie dingen baseerde ik mn keuze, maar na de afknappers. Ging ik verder op internet struinen, en las veel goede berichten over Manduka.

Ze waren wel prijzig en zwaar, maar ook heeel mooi. Ik zag een zalmroze en hij was pvc en levenslang garantie. Alleen het prijskaartje, slik dacht mijn portemonnee en mijn studentenbudget. Volgens mij heb ik er 99 euro voor betaald, dus ja ik heb het gekocht. Mijn twijfels werden weggenomen door het feit dat het PVC wat manduka gebruikt op een verantwoorde manier wordt geproduceerd. Er komen daarbij geen chemische gassen in de lucht. Maar ook de levenslange garantie. Maar vooral de kleur, oh wat ben ik verliefd op dat zalmroze matje van me.

Het is ook een dikkere, zwaardere, iedereen zegt wauw wat een zwaar ding.Het was ook wel even wennen qua vervoer, maar tot nu toe heb ik er nooit spijt van gehad.

Grip
Voor de gevordere yogini zal vast op merken, van he Annette, je hebt totaal niet over grip nagedacht.

image3

Dat klopt, daar ging ik wel een beetje de mist mee in. Het zit namelijk zo dat ik voornamelijk naar yinyoga ga, je bent daar voornamelijk voor het ontspannende effect en niet voor het zweten en sporten. Ik had er ook nooit bij stil gestaan, tot ik een keer naar een andere yoga soort ging, vinyasa yoga, toen had ik het wel geweten. Het was niet zo dat ik als een aal van mn matje afglibberde, helemaal niet juist het is goed stroef. Het had alleen iets stroever voor mij gemogen.

Maar het was vooral ook wennen, tegenwoordig heb ik nergens last van met dat matje.

 

Thuis mat
Later had ik op de Yoga dag bij Yoganina een prijzenpakket gewonnen, net zoals Didi. De lucky bastards die wij zijn. Daar zat ook een matje in van Manduka, die was dunner maar wel nog stroever dan mijn eigen matje. Die gebruik vooral voor het echte werk, het thuis fitness oefeningen, ik hoef niet helemaal stil te staan op mijn matje namelijk.

image2 Bron foto: Yoganina

Maar ik kan me voorstellen voor mensen die wat meer en sneller zweten dat die gebaat zijn bij een stroever matje.

Kijk vooral zelf naar de punten die voor jou belangrijk zijn, afhankelijk van welke vorm van yoga je doet en je de mat mee neemt op de fiets of met de auto en wat je budget is.