Recept van een nieuwe favoriet: kweeperengelei

kp1Wat een boer niet kent dat eet hij niet. Nooit gedacht dat de vrouwelijke variant van dit spreekwoord voor mij opging. Coings, een aantal jaar geleden kwam mijn moeder thuis met een raar potje jam. Het was doorzichtig en glibberig, met een mooie warm kleur. Maar toch wat een boer niet kent dat eet hij niet. Ik wantrouwde het, coings dat klinkt totaal niet lekker. Na mate de tijd verliep werd het potje ook leger. Misschien toch maar even proberen, schoot er door mijn hoofd. De volgende dag proefde ik het, onmiddellijk volgde de spijt dat ik het niet direct geproefd had.

Kweeperengelei was het vertelde mijn moeder. Kweeperen een onbekend bekend soort peren, die soms op appeltjes lijken (volg je het nog). In mijn directe vrienden omgeving kende haast niemand het, maar als ik daarbuiten ging kijken (naar de oudere generatie) kende meer mensen het. Het raakt bij mijn generatie dus een beetje in de vergetelheid, zonde! Het is super lekker. Toen een collega vorig jaar zijn eigen kweeperenjam liet proeven, was ik nog meer om. Dit jaar kreeg ik dan ook een zak met kweeperen. En voor het eerst ging ik alleen jam/gelei maken. Het eerste recept wilde ik al met jullie delen maar daar was ik niet tevreden over, dus voila vandaag het betere recept van mijn hand

Benodigdheden:
1. Een schilmesje;
2. een snijplank;
3.  een grote pan met een goede dikke bodem;
4. een andere grote pan;
5. een zeef;
6. een kaasdoek;
7. een aantal jampotjes, ik had er vijf voor anderhalf liter jam. (dit hangt ook van de grote af van de jampotjes).

Ingrediënten:
1. 1,5 kg kweeperen;
2. 500 gr suiker op een liter kweepeer-sap;
3. pectine (verkrijgbaar van Marmello bij Ekoplaza);
4. sinaasappel, de schil om dat mee te koken en de sap van een halve vrucht;
5. 2 tl kaneel.

Recept:
Spoel eerst de kweeperen goed af zodat al het vuiligheid er af is. Snij ze in partjes en ontdoe ze van het klokhuis en het steeltje. De schil moet er wel om blijven zitten, hier komt juist lekker veel smaak vanaf. Vul de pan tot dat de peertjes kopje onder zijn. Laat dit een tijdje op het vuur staan tot dat het een uurtje heeft gekookt. Voor een extra lekkere smaak laat je het een nachtje zo staan. Ik heb het daarna nog een uurtje aangezet, waarbij ik ook de kaneel, een beetje sinaasappelschil en de sinaasappelsap toevoegde.

Zelf heb ik toen de vruchten door de slowjuicer gehaald om het puree met de sap nog even een keer door te koken. Op het internet had ik een variant gevonden die het zo beschreef en vond dat wel een goed idee.Als je deze stap niet volgt, kan je nu de kweeperen er uitscheppen en de sap door de zeef gieten. Hierna doe je dit nog een keer maar dan met een schone kaasdoek. De mijne desinfecteer ik door het eerst in kokend water onder te dompelen en dan met een (vlees)tang in de zeef te draperen.

Ondertussen kan je de jampotten al uitkoken in een grote pan met (kokend) water. Dit wel eventjes (max een aantal minuutjes van te voren) uit het kokend water halen, voor dat je de jam er in giet. Maar deze stap volgt later.

Het sap meet je af. Ik heb het recept gevolgd van op een liter vruchtensap een halve kilo suiker. Samen kp2met de suiker kook je de sap opnieuw, daarna kan de pectine worden toegevoegd. Op het pakje staat hoeveel pectine nodig is voor hoeveel sap. Zorg dat de pectine goed is opgelost anders voel je later een korreltje in jouw gelei. Op zich niet erg maar wel zonde van al het werk. Net zoals het wijs is om de schuim van de kokende massa af te scheppen.

Als het nog even door pruttelt of kookt, heb je de tijd om dus de potten en deksels uit hun badje te halen. Na dat deze van de kook af zijn (dus iet wat afgekoeld zijn) kan je de jam in de potten gieten. De potjes moet je zo vol mogelijk gieten en daarna met deksel erop onderste boven laten rusten. Dit zorgt ervoor dat ze goed “op slot” zijn.

Voila hierna heb je heerlijke kweeperengelei. Dus als je ooit in de gelegenheid ben om deze mee te nemen, moet je dit recept echt even proberen. De sinaasappel is echt een toevoeging, doordat het de smaak accentueert (met dank aan mijn collega van wie ik dit geleerd heb).