#Mindfulnessmonday – de grote hond en het kleine meisje

“De grote hond met het kleine meisje”.

De metafoor in de mindfulness die wil zeggen dat de hond je gedachten zijn en dat kleine meisje ben jij.

De grote hond aan de riem is sterk en zigzagt over straat op zoek naar een paal of boom om tegenaan te plassen, een kat om achteraan te rennen of een loopse hond om te bespringen. De riem is strak gespannen en het kleine meisje holt er achteraan. 

 

 

Zo had ik laatst ook een situatie, waarbij ik mij mee liet slepen door een gedachte. Vervolgens zorgde alle aannames er voor dat die gedachte wel waar moest zijn. (Dat een nacht slecht slapen en honger meespeelde wuifde ik even weg).
Op zo’n moment was het goed geweest als ik de technieken van de mindfulness had toegepast. Even een 3 minuten adempauze of observeren wat voor gedachten het zijn, zoals piekergedachten of in een ander geval misschien plangedachten. En opmerken dat de gedachten aan je voorbij gaan zonder dat je er zelf in mee gaat. Je kan je gedachten zien als wolken die voorbij drijven of een bioscoopscherm waarbij een film word afgespeeld maar jij zelf in de stoel zit en alleen waarneemt.
Maar nee ik liet mij meeslepen, totdat het “kleine meisje” met haar neus op de feiten werd gedrukt en het allemaal toch niet zo bleek te zijn zoals ik dacht. Wat voelde ik mij stom, al die emotie en ophef om niks, maar ook een opluchting omdat mijn “boze gedachten” niet waar bleken te zijn. Haast een gevoel van schaamte dat ik mij hierdoor had laten meeslepen.

“Maar waarom vertel je dit?” hoor ik je haast denken. Omdat ik denk dat we allemaal wel eens zo’n situatie met een gedachtenstoom meemaken. Nu merkte ik het achteraf pas zo bewust op. Het was goed geweest om een van de mindfulness technieken toe te passen om even een “halt” toe te roepen. Hoe vaker je je daar van bewust bent en het opmerkt, hoe sneller je het bij jezelf herkent als “die grote hond” weer een loopje met je neemt. Kies er dan voor om even stil te staan, merk het op, en bepaal zelf welke kant je op loopt;)