Pumpkin pie, een echte treat!

pumpkinpieThanksgiving is een Noord-Amerikaanse feestdag waarvan ik het persoonlijk jammer vind dat wij het niet kennen in Nederland. Vandaag, 10 oktober, is het Thanksgiving in Canada en eigenlijk had ik deze blogpost ook al gepland. Sinds ik bekend ben met het fenomeen Thanksgiving en de bij behorende tradities, ken ik ook de pumpkin pie. Bij deze taart moet ik altijd denken aan Thanksgiving, en sinds ik de Pumpkin Spiced Latte drink ook aan de herfst.

Zoals ik al eerder schreef de pompoen heeft de laatste tijd naar mijn idee een vlucht genomen in populariteit. De Pumpkin Spiced Latte van een bekende koffiewinkel vliegt over de toonbank en overal in de winkel kom je tegenwoordig pompoen tegen. Pompoenhummus, for real meneer Heijn?

 

Ik denk zo’n kleine tien jaar geleden was ik geïnspireerd door toen mijn lievelingsserie Gossip Girl en nu stiekem nog steeds (sorry, can’t help it), om zelf een Pumpkin Pie te bakken. Toentertijd waren er weinig Nederlandstalige recepten online en daardoor was ik genoodzaakt om zelf een Engelstalig recept te vertalen, met een beetje hulp van een ander Nederlands recept en daar mijn versie van te maken. Nog steeds maak ik elk jaar rond dezelfde tijd deze taart, en iedereen die eerst van mening was dat het niet lekker zou zijn denken nu wel anders. Wellicht was dat eerst de instelling in Nederland van wat een boer niet kent dat eet hij niet, maar door de opmars van de pompoen is de weerstand ook minder. Raar volk wij Hollanders, ohnee die Romeinen;). Maar terug naar de taart, het is super makkelijk om te maken en je hebt een heerlijke taart aan het eind.

Wees wel gewaarschuwd, dit is een echte cheattaart, want suiker en slagroom zijn gegarandeerd!

(bron foto: weheartit.com)

Benodigdheden:pumpkin

 • Een taartvorm, ik gebruikte een lage 28cm gekartelde taartvorm;
 • staafmixer/foodprocessor;
 • eventueel een deegmachine;
 • en natuurlijk het keukengerei.

Ingrediënten voor de vulling:

 • Pompoen (700 gram);
 • Een halve liter slagroom;
 • 5 eieren, waarvan er 2 in geheel in gaan en 3 eierdooiers (eiwit daarvan dus weggooien of bewaren voor iets anders);
 • 1 el kaneel;
 • 1 el gemberpoeder;
 • 1 tl nootmuskaat;
 • 1 ½ tl kardemompoeder;
 • 1 tl kruidnagelpoeder.

Voor het deeg gebruik ik het liefst appeltaartdeeg, deze vind ik het lekkerste.
Als eerste maak ik altijd het deeg, dit doe je door alle ingrediënten goed door elkaar te mengen zoals op de mix staat. Als je dit met de hand doet, werkt het wellicht prettiger als je eerste boter wat zachter laat worden. Laat het deeg een tijdje rusten in de koelkast, dit kan mooi terwijl je met de vulling bezig bent.

Voor dat je met de vulling begint zet dan alvast de oven op voorverwarmen, op zo’n 170-180 graden (als je dat al niet gedaan zou hebben).

De vulling:
Als je een pompoen wil gebruiken in plaats van de diepvriesblokjes of de blokjes uit de koeling van de plaatselijke buurtsuper, hoef je niet bang te zijn dat je pompoen moet schillen. Het enige wat je hoeft te doen is het in stukken te snijden en te ontdoen van de stengel en de pitten. Daarna moet de pompoen gekookt worden tot het zacht is. Meestal doe ik ook de specerijen in water tijdens het koken, naar mijn idee heeft het dan toch wat extra smaak. Als het de pompoen gaar is, kan je het gaan afgieten en daarna aflaten koelen. Als het wat kouder is pureer ik het altijd voor met de staafmixer en daarna doe ik de puree in de mixer en voeg dan alle ingrediënten erbij. Als ik nog stukjes zie doe ik daarna het vloeibare mixje (geloof me het ziet er heel vloeibaar uit maar dat stijft op in de oven), dan gebruik ik nog een keer de staafmixer. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed met elkaar vermengd worden.

Hierna is het tijd om de vorm te bekleden. Mijn ervaring is dat de vulling zo’n halve centimeter omhoog gaat. Het is handig om hier rekening mee te houden, niet dat je de randjes mooi afstemt op de hoogte van de vulling in “rauwe” vorm (zoals ik de eerste keer gedaan had). Als je kiest voor een hoge vorm, gebruik dan een 24 centimeter vorm. Ik had een lage taartvorm van 28 centimeter gebruik die gekarteld was, wel was deze hoger dan een quichevorm. Bij een hele lage zou ik dan een grotere gebruiken. Vet eerst de vorm in en vul deze daarna met het deeg!

Als de oven ook op temperatuur is kan je de vulling ook in de beklede vorm gieten en dan de taart in de oven doen. Deze moet voor zo’n 45 min tot een uurtje in de oven. Kijk voornamelijk naar het deeg. De vulling blijft in de oven nog altijd bewegen, pas buiten de oven stijft hij helemaal op.

Tip: extra heerlijk is deze taart met een toefje slagroom er boven op!

Als je denkt van ja maar leuk Thanksgiving is voorbij, dat is niet helemaal waar. In Canada ja, maar in Amerika is op het de 24ste van november. Ik vind het een mooi traditie om dankbaar te zijn en daarbij stil te staan. 10 oktober is voor mij een speciale dag en ik vond het mooi dat (Canadees) Thanksgiving daar ook op valt dit jaar. Van origine was dit bedoeld om dankbaar te zijn voor de goede oogst van dat jaar, zo was de traditie ooit begonnen (kort gezegd). Binnen de yogawereld past het dankbaar zijn natuurlijk helemaal goed, dus hierbij nog een link waarbij yogahoudingen staan voor dankbaarheid.