Er zijn veel verschillende stijlen yoga en net zoveel auteurs zijn er die een yogaboek hebben uitgebracht. Toch staat er eentje voor ons vooral vooraan, dat is namelijk Tara Stiles. Toen wij ook de uitnodiging kregen om mee te doen aan de blogtour voor haar nieuwe boek “Strala yoga”, stonden wij nog net niet te springen op onze yogamatjes.
Strala yoga is voor deze yin-liefhebbers een hele andere tak van yoga en wij waren daarom ook reuze benieuwd naar deze vorm van yoga. Want wie vindt nou niet dat “stralend gezond, fit en gelukkig zijn” aanlokkelijk klinkt!
I. Indruk van het boek
Didi:
Persoonlijk kende ik Tara Stiles van de prachtige foto’s op Instagram, als zij staat in een krachtige Krijger-houding of een andere yogapose. Haar mooie lange benen en lenige lijf, met tegenwoordig een prachtige hoogzwangere buik.
Het leuke vind ik dat je Tara Stiles nu echt beter leert kennen in het boek, hoe zij als klein meisje al op haar manier mediteerde en sterk in verbinding stond met de natuur. Als danseres toevallig in aanraking kwam met Yoga en zij sindsdien zich steeds verder hierin ging verdiepen. Haar wil om altijd andere mensen te helpen, zo ook met de yoga-practice bij mensen thuis.
Het boek is ingedeeld in drie delen.
- Gemakkelijk bewegen: ontdek rust: de filosofie van Strala, creëer ruimte: de adem-bodyconnectie, vertrouw je intuïtie: voel, kom in de flow: natuurlijk bewegen, begin: regelmatig yogaën.
- Stralen door bewegen: energie, relax, basics, kern, zacht, yoga met een doel.
- Dagelijkse programma’s: jouw 7 dagen programma, jouw 30 dagen programma
Stap voor stap neemt ze je mee, het leest fijn en er zijn mooie foto’s bij de yogahoudingen. Tussendoor staan er mooie oefeningen zoals, “Vind je hart” welke ik zelf erg fijn vind om echt even helemaal in het moment te komen, door het plaatsen van je handen in gebedshouding voor je borst, je hartslag te voelen en bewust in-en uit te ademen.
Als je regelmatig yogaat op je matje, wordt je rust ook een gewoonte buiten de mat. En dan wordt het leven mooi. ~ Tara Stiles
Annette:
Toen de postbode aanbelde met een pakketje van Bol.com was ik zo blij als een kind. Dol enthousiast dat we een boek mogen reviewen, wat ik sowieso al heel leuk vind, maar dan ook nog van mijn favoriete yoga-youtubers. Toen ik het pakketje open maakte was het eerst een teleurstelling, het boek van ondernemingsrecht lag boven aan. Daarna kwamen nog twee boeken en daar lag het dan uiteindelijk. Een kleurig en vrolijk uitziend boek met de tekst er op “word sterk, gefocust en idioot gelukkig”, wat moet je nog meer tegen een yoga-fan zeggen die midden in de tentamen- en deadline stress zit.
Zonder naar de inhoud gekeken te hebben sprak het boek me al enorm aan, door de vormgeving en de tekst op de voorkant en wat er op de achterkant staat.
Qua inhoud heeft Tara het opgedeeld in drie gedeeltes, namelijk gemakkelijk bewegen, stralen door beweging en als laatste dagelijkse programma’s. In het eerste gedeelte leer je Tara kennen, maar ook hoe zij op Strala yoga is gekomen. Ondertussen bereidt ze de lezer ook alvast voor op wat erbij Strala yoga en dus vloeiend bewegen komt kijken. Dit doet ze aan de hand van “experimenten” en oefeningen, waardoor de “theorie” gelijk wordt omgezet in praktijk. Ze laat je het verschil merken tussen bijvoorbeeld met het op ademhaling letten tijdens de yoga en een keer zonder daar bewust van zijn. Dit doet ze ook met het letten op je lichaam, dus op gevoel de bewegingen uitvoeren. Dit waren erg fijne handvatten voor mij en op die manier een nieuwe yogasoort uitgelegd te krijgen. Ergens zit er namelijk een strebertje in mij, daardoor komt mijn gevoel pas op de tweede plaats.
Deel twee is verdeeld in de thema’s hoe de yoga is. Zoals energie, relax, kern, zacht en nog een paar. Dan is er nog een hoofdstuk die de naam had “yoga met een doel”. Deze sessies helpen je bijvoorbeeld met beter met slapen of te relaxen. Deel drie bevat twee programma’s, een van zeven dagen en de ander van dertig dagen, voor degene die een programma willen volgen. Maar de optie om je eigen programma samen te stellen staat ook open.
Laat je niet belemmeren door het aantal pagina’s, namelijk 323 inclusief dankwoord. Want ondanks dat het “veel” bladzijdes zijn, vlieg je er door heen. Dit komt doordat Tara een aangename schrijfstijl heeft en niet op aannames schrijft. Ik voelde me betrokken en had haast het idee dat ze naast me zat om het met me te bespreken. In het begin van het boek voelde ik me even verward, tijdens een workshop had ik geleerd dat er een verschil is tussen yogahoudingen aannemen of echt aan yoga doen. Tara beschrijft dat je van deze vorm van yoga fit wordt en dat je de beste versie van jezelf naar boven haalt, waar hebben we dat laatste eerder gehoord;). Ik stond mezelf een tijdje niet meer toe om zo naar yoga te kijken, dus door dit te lezen kwam er een verwarring in mij naar boven. Gelukkig gaat het boek wel verder dan enkel yogahoudingen voorschrijven en is het geen fitboek voor degene die dit verwachten. Zoals zij het omschrijft, gaat het om een vorm van bewegen waar jij je fijn bij voelt en gaat het niet om enkel het aannemen van houdingen.
Zoals ik al eerder benoemde gaat Tara in op specifieke onderwerpen of thema’s per sessie, ik vind dit een prettige methode en het past daarom ook wel erg bij mij. Je kan jouw sessies aanpassen bij wat voor mood je in bent of je gaat volop voor het programma, ideaal als je het mij vraagt. Nu alleen nog soepeler worden tijdens de bewegingen, want dit yinmeisje is gewend langer in een houding te blijven.
II. Onze persoonlijke ervaring met het dagelijkse programma
(Beide beschrijven we één dag, we hebben meerdere dagen gedaan)
De yogadag van Annette
Het zal je niets verbazen, maar deze dame heeft gekozen voor de dag waar een sessie met het thema “chillen” in voorbij komt. Toen ik het zevendaagse programma doorbladerde om een dag uit te kiezen viel mijn oog op dag vier. Detoxen, chillen en lekker slapen, deze drie thema’s waren op dat moment zo welkom dat ik het moest testen. Elke dag is opgedeeld in ochtend, middag, avond en bedtijd. De dag die ik uitkoos was de eerste dag dat ik eindelijk geen deadlines of andere stresspunten had, naast een berg huiswerk wat nog gedaan moest worden. Voorbereid als ik was, had ik het boek naast m’n bed gelegd en een boekenlegger gebruikt voor de juiste bladzijdes al klaar te hebben.
’s Ochtends: Dit begon (gelukkig) met een meditatie, doordat het vrij laat was geworden die avond ervoor, (studie guys, niet stappen) was mijn zin in directe actie niet erg groot. Mijn inner positiviteitsgoeroe oftwel miss tjakka stond nog niet aan. Mijn meditatie was vrij basic en ik lette voornamelijk op mijn ademhaling. Ook gebruikte ik de meditatie die Tara had omschreven in haar boek. Die meditatie is gericht op het connecten met het voor jou het belangrijkste in de wereld en hoe je jou leven gaat invullen hier op aarde.
Wie ben ik? Wat wil ik? Hoe kan ik dienen? ~ Tara Stiles
Het fijne was dat je enkel die vragen hoeft te stellen, een direct antwoord was niet nodig. Ondertussen heb ik er over nagedacht en vond ik dit erg behulpzaam. Kortom, een prettige meditatie op een welkom moment.
’s Middags: de detoxroutine… Ik zag een hoop balanceer werk, waardoor ik een beetje nerveus werd voor deze reeks van bewegingen. Er waren veel strek oefeningen met een paar twisten erin Wel had je veel balans nodig voor deze sessie yoga met een doel. Op het eerste gezicht herkende ik alleen de neerwaartse hond en de krijger qua houdingen. Maar gedurende de sessie ging het steeds soepeler. Tot het moment dat ik op een been moest staan en de andere gestrekt in de lucht moest houden en die vasthouden aan mijn teen. Dit zorgde even voor een wankel momentje. De afsluiting was met een lage lunge en een neerwaartse hond. Twee houdingen waar ik me altijd geaard bij voel, dus dat voelde fijn (en vertrouwd). Ik voelde me hierna inderdaad ontspannender dan ik er inging en nee dit had niet met mijn zenuwen voor de reeks te maken.
’s Avonds: Hallelujah zong mijn inner Leonard Cohen. Een jackpot vol met kindhoudingen trof ik aan op bladzijde 253. In een soepele reeks werd ik meegenomen van kindhouding naar een twist met het bovenlichaam, terug naar kindhouding en welke overliep naar de kathouding, de koehouding, neerwaartse hond, een staande positie met handen voor je borst, naar een zittende houding en een voorover buiging. Hier na kwam nog een ademhalingsoefening welke als een kersje op taart kwam tijdens deze ontspannende routine.
Bedtijd: Ondanks dat ik alle andere yoga van die dag als zeer prettig ervaarde, voelde ik een weerstand in mijn lijf. In een split second kwam de gedachte voorbij dat ik het zou skippen. Juist dit motiveerde mij om toch de dag goed af te sluiten. Ik sloot af met de serie oefeningen “Beter slapen”. Dit kwam perfect uit doordat ik afgelopen tijd moeilijk in slaap kon vallen, de lijstje dreunde ’s nachts nog na in mijn hoofd met wat er allemaal nog moet gebeuren. De reeks kan je in bed doen, wat perfect uitkwam. Het begon met het concentreren op je innerlijke ikke in een meditatiehouding. Hierna kwam een lichte buiging naar rechts en links. maar ook een zachte twist. Vervolgens kwam er de duifhouding en dan de sleeping swan. hierna volgde nog een paar houdingen,waarna ik heerlijk ontspannen en voldaan geheel liggend op mijn matrasje eindigde. Met recht een beter slapen oefening. Moe, maar zeker ook voldaan sloot ik mijn ogen. Als laatste dacht ik: “Tjakka” ik heb Strala yoga gedaan en het bevalt me super. Klaas Vaak strooide vervolgens zand in mijn ogen. De volgende ochtend werd ik wakker en pakte gelijk hetgeen wat naast mijn bed lag: het boek Strala yoga.
“Tjakka” ik heb Strala yoga gedaan en het bevalt me super!
Didi:
Goede voorbereiding is het halve werk, dus voordat ik aan de twee dagen begon ben ik eerst gaan kijken welke yogaseries erin zaten. Tijdens het oefenen kwam ik er al snel achter dat het nog best lastig is om te lezen in het boek, om te kijken hoe de houding er op de foto uitziet en om het vervolgens zelf te doen. En daarbij ook nog eens in de echte Strala Yoga flow te komen door de adem te integreren en bewust te voelen en vloeibaar en makkelijk te bewegen. Ze zeggen dat vrouwen mulititaskers zijn, maar ik vond het nog een beetje stuntelen 😉 zeker voor een echte Yin-yogi om ineens weer in de Downdog, hoge plank en Krijger moest staan. Maar ik merkte wel dat ik mij daarna krachtiger voelde en meer energie had. De dagen zijn verdeeld in ochtend, middag, avond en bedtijd.
Dag 1
Ochtend: Begon met de ademhaling. Ik had de tekst de dag ervoor ingesproken op de dictafoon van mijn telefoon, zodat ik met mijn slaperige hoofd (ik ben niet zo’n ochtendmens) gewoon kon luisteren en niet hoefde te lezen. Heerlijk om gewoon vanuit bed zo te beginnen, echt bewust inademen en uitademen en elke keer als mijn gedachten afdwalen gewoon met vriendelijke aandacht weer terug te keren. Daarna begin ik mijn dag.
Middag: In de middag werk ik in een huisartsenpraktijk dus is het niet mogelijk om de yogasessie te doen die in het boek staat. Meestal is het qua telefoontjes in de middag niet heel druk, maar op een gegeven moment hing ik de telefoon nog niet op of de volgende patiënt belde alweer. “Weer even terug naar je ademhaling” zei ik tegen mezelf en creëerde zo een moment van rust waardoor ik zonder stress de volgende patiënt kon helpen.
Avond: Tijd voor een yogaserie: Chillen. Eenmaal op mijn yogamat voelde ik de spanning uit mijn lijf zakken toen ik in de Kindhouding zat. Daarna kwamen verschillende houdingen waarbij mijn hele wervelkolom alle kanten op gestretcht werd: een twist, vooroverbuigen en achteroverbuiging, mijzelf helemaal uitrekken in de Down dog heerlijk om er een blije hond van te maken door lekker te bewegen in deze houding. En zo volgen de houdingen elkaar op in een fijne flow. Met aan het einde de Nadi Shodhana Pranayama = Wisselende neusademhaling. Gelukkig had ik al wat ervaring met deze ademhalingstechniek dus was het erg herkenbaar om deze toe te passen en dat gevoel daarna! “Wauw! Waarom doe ik dat niet vaker” denk ik dan.
Bedtijd: Jeej! De eerste dag zit er bijna op, ik voel mij echt bewuster. Door vier keer per dag echt even op mijzelf te focussen en met mijn lichaam, geest en gevoel bezig te zijn. En na een paar keer bewust ademen sluit ik mijn ogen en ben ik klaar om te slapen.
De andere dagen: ik merk hoe fijn ik het vind om Strala Yoga te integreren in mijn leven. Ook al is er soms op de mat nog aardig wat weerstand in bepaalde houdingen, telkens kijk ik of ik weer de verzachting met rust kan opzoeken door te blijven ademen en te blijven voelen. De ochtenden gaan mij steeds beter af en vooral het avondmoment vind ik erg fijn om de dag af te sluiten. Op naar de komende 30 dagen! Doe jij met mij mee? Lees hieronder alle informatie over het boek.
Het boek Strala yoga van Tara Stiles is uitgegeven in november 2016 door Kosmos Uitgevers. Het is onder andere te bestellen via Bol.com. De prijs van het boek is 22,50 euro. De uitgeverij heeft een van de twee edities aan ons cadeau gegeven, zodat wij meekonden doen aan een blogtour. Benieuwd naar andere reviews? Check de facebooksite van Kosmos Uitgevers!