Thaise Yoga massage – Gastblog Melissa Kok

In deze gastblog lees je het verhaal van Melissa Kok. Hoe zij ooit in aanraking kwam met Thaise Yoga massage en uiteindelijk nu zelf ook deze vorm van massage geeft. Deze zomer assisteert zij bij haar uit India afkomstige docent, die speciaal hiervoor naar Nederland komt.

 

Hoe het allemaal begon
Vlak aan het einde van de yoga klas, zittend in kindhouding, kwam de yoga docente langs en legde haar handen precies op de juiste plek om een fijne stretch te geven. Die stretch, dat wilde ik leren!
Het leek mij fantastisch om als yoga docente in mijn klas een stretch, zoals deze, toe te kunnen passen bij verschillende yoga houdingen. En dus ging ik op zoek naar een cursus die mij de kunst van deze aanraking kon leren.

In mijn zoektocht kwam ik er al gauw achter dat dit Thaise Yoga massage was en ook wel Ancient massage, Traditional Thai massage of Nuad Boran werd genoemd. En dan is het verrassend dat deze massage officieel uit India komt, bedacht door Dr. Jivaka Kumar Bhaccha, de persoonlijke arts van Siddhartha Gautama Buddha. Hij noemde het ‘Yoga voor invaliden’ en later, omdat iedereen deze vorm van massage graag ontving, werd het ‘Yoga voor luie mensen’ genoemd. Hoe het dan aan die namen met ‘Thai’ er in kwam? Nou dat is omdat de massage erg populair was geworden onder de boeddhisten en toen zij zich over de wereld gingen verspreiden namen ze deze helende massagevorm mee. Veel boeddhisten zijn naar Thailand gegaan. De massage heeft in de cultuur van Thailand een belangrijke plek ingenomen en dus wordt er vaak gesproken over een Thaise massage vorm.

Tja, maar wat wist ik nou van Thaise Yoga massage af na die ene stretch in de yoga klas? Ik wist er niet zo veel van en het was maar goed dat ik mijn eerste ervaring met de massage al was vergeten. Later bedacht ik namelijk dat hierbij iemand mij in allerlei vormen probeerde te kneden, duwen en trekken terwijl ik snakkend naar adem probeerde uit te leggen dat dit iets te hard was. Mag ik dan meteen even vertellen dat hardhandigheid dus niet hoort bij deze vorm van massage?! In ieder geval had Dr. Jivaka Kumar Bhaccha dat niet bedacht.

Naar India
Met weinig kennis begon ik dus aan de cursus die ik in India volgde, genaamd Ancient ‘Thai’ massage. Hier leerde ik al gauw dat die stretch in de yoga klas maar een klein onderdeel was van de massage. De massage bleek een combinatie te zijn van stretches, drukpunten, passieve yoga houdingen en liefdevolle aanraking, gegeven met vriendelijkheid, plezier, compassie en gelijkmoedigheid. En in plaats van bij yoga houdingen leren hoe je kan assisteren met een fijne stretch, leerde ik een 1,5 uur durende massage, die met een vloeiende beweging van de ene naar de andere beweging overging, als een meditatieve dans.

Deze massage geven brengt zo veel moois, van diepgaande gesprekken tot mooie vriendschappen. Elk individu is uniek!

In het begin vond ik het zeker niet makkelijk. Ik had weinig massage ervaring en werkte als verpleegkundige veel met oude mensen die vaak een tere huid hebben. Het kostte mij dan ook wel moeite om een lichte aanraking, die ik gewend was te gebruiken in mijn werk, om te zetten naar een stevige druk met mijn lichaamsgewicht. In het begin is eigenlijk de enige oplossing daarvoor oefenen en feedback vragen. Hoe meer massages je hebt gegeven, hoe meer je leert voelen. Elk lichaam is anders en lijkt te spreken. Zodra je dit voelt wordt het steeds leuker.

Door het geven van deze massage heb ik veel moois ervaren. Elke ontmoeting met een individu is uniek, soms komen er diepgaande gesprekken uit voort en zijn vele vriendschappen ontstaan. En de massage heeft inderdaad ook vele voordelen voor de ontvanger. Door de drukpunten en stretches kan stagnerende energie in het lichaam, dat vele klachten kan veroorzaken zowel lichamelijk als geestelijk, weer gaan stromen. Daarnaast kan het op lichamelijk niveau spierpijn en -spanning verminderen, verhoogt het vitaliteit en flexibiliteit en verbetert het de bloedcirculatie. Het hele lichaam voelt herboren. Geestelijk heeft het een fantastisch effect om stress te verminderen. En zeg nou zelf, wie heeft er in deze tijd geen stress?

Voel de liefdevolle aandacht in de massage
Tegenwoordig ben ik verknocht aan het geven van deze meditatieve yoga dans en ik wens dat de ontvanger mag voelen hoeveel liefde er in deze massage zit, gegeven met de intentie naar een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid voor iedereen, ongeacht wie je bent.

Melissa 

Zevendaagse Thai Yogamassage in Almen
Lijkt het je leuk om ook Thaise Yoga massage te leren? Deze zomer is er een unieke mogelijkheid om dit te leren van de Indiase leraar Rahul Bharti in het Gelderlandse Almen.

22 – 28 juli: 7 Daagse Ancient ‘Thai’ (Yoga) massage: www.ancientmassagenl.wixsite.com/rahul