Top vijf zelfverbeteringsboeken

Op de Amerikaanse televisie en boekensites zie je het heel vaak voorbij komen: de zelfhulpboeken. Zelf vind ik de scheidingslijn van zelfhulpboeken naar fit of healthboeken heel erg dun. Dit terwijl op de eerste term een enorm stigma zit, dacht je zelf ook niet gelijk aan dr.Phil-achtige boeken? Oftewel aan termen als: “help, ik zit in een midlifecrisis” of “hoe kom je goed uit een break-up”.

Door mijn laatste ontdekking op zelfverbeteringsgebied ben ik anders naar deze term gaan kijken. Hierdoor schaar ik al mijn boeken over food, health en mind onder deze term.

De negatieve term “zelfhulp” heb ik voor mijzelf omgevormd naar zelfverbetering, dit klinkt een stuk positiever;). Benieuwd geworden wat mijn favorieten zijn? Lees dan snel verder!

1. Het boek van Jet, Jet van Nieuwkerk, Uitgeverij Carrera Culinair.
Wel bekend en al eerder gereviewd! Toch valt het boek niet helemaal onder de term, maar omdat ze je tips geeft over hoe je lekker en toch beter kunt eten, heeft het mij geholpen met de zelfverbetering. Een recept van een salade uit het boek is vaste prik voor een snelle en lekkere maaltijd bij mij thuis en passeert dus vaak de revue.

2. Clean en lean, James Duigan, Fontaine Uitgevers.
Oké confession: ik ben het verre van lean, maar dit boek heeft echt wel oogkleppen geopend. Ik had altijd al een beetje een hekel aan de maaltijdmixjes, pakjes en zakjes, no offense overigens tegen degene die er wel van houden. Maar door mijn huid zie ik veel resultaat als ik clean eet en wat er gebeurt als ik not so clean eet. Dit boek heeft mij laten zien hoe makkelijk het is om lekker te koken zonder al die extra spullen in je eten. Het boek is de eerste geweest van mijn verzameling kookboeken en het is sindsdien ook de basis gebleven van mijn kookkunsten.

3. Master your mind, Michael Pilarczyk, Invictus Publishing.
Door een actie is dit boek op mijn pad gekomen. Er was een tijdje terug online veel aandacht voor dit boek gekomen, bij aanschaf ging een deel van de prijs naar een stichting die zich inzette voor een weeshuis in Nepal. Ook wij gaven aandacht aan deze actie door een post op Instagram. Het is een heel inspirerend boek, wat zeker een paar dingen bij mij veranderd heeft. Ik laat dit nog een beetje in het duister, aangezien er een review gepland staat voor de volgende keer dat het “mijn week” is.

4. Miracle morning, Hal Elrod, Kosmos Uitgevers.
Een ware internet hit, ooit las ik op mijn favoriete beautyblog (voorheen Misslipgloss, nu Cynthia.nl ) een review hierover en daardoor werd mijn interesse geprikkeld. Voor ik het wist had een bekende webshop het bij me thuisbezorgd. Ondanks dat het mij nog steeds niet lukt om het dagelijks door te voeren (doordat je er vroeg voor moet opstaan, hallo avondmens!), heb ik er veel van opgestoken hoe je ’s ochtends het beste kan beginnen en dat het ook echt werkt mits je het vol blijft houden. Maar dit is met alles eigenlijk toch?!

5. Think like a lawyer, don’t act like one, Aernoud Bourdrez, Bispublishers.
Dit was een Sinterklaascadeau van de allerliefste Sint. Die vond namelijk dat sommige situaties (er worden namelijk situaties in geschetst en hoe je dan moet reageren als je jurist bent zonder door te slaan) wel bij mij van toepassing waren. Ik heb er namelijk af en toe een handje van om volhoudend te zijn in discussies en kan soms dingen op mezelf betrekken of verantwoordelijk voor voelen. Dit laatste is natuurlijk niet erg maar in andere situaties kan het soms niet echt helpend voor jezelf. Hierin staan allemaal leuke tips die eigenlijk voor zichzelf spreken, het was eigenlijk een aaneenschakeling van herkenningen.

Dit waren mijn vijf favoriete boekjes op diverse fronten die bij hebben gedragen aan hoe ik dingen zie en/of doe, maar ook hoe ik in het leven sta. Heb je nog tips voor andere boeken, please let me know op social media!