Vinyasa Vibes #1

Wij gaan “vreemd”
Sinds een paar jaar hebben wij 1 grote liefde, het is donker, mysterieus, langzaam, massief, vast en schemerig. En nee we hebben het hier niet over een geheime adonis. Maar een vorm van yoga. Yin yoga. Dit zijn een paar termen die Yin omschrijven de tegenpool van Yang.

Yin yoga
Yin yoga is een vorm van yoga die erg rustig is, de houdingen zijn vaak zittend of liggend en worden wat langer vast gehouden. Zo’n 3 tot maximaal 8 minuten. Yin yoga is gericht op het ontspannen van de spieren om het bindweefsel te versoepelen, daarom kun je dit bij uitstek het beste in de ochtend doen als de spieren nog stram en stijf zijn.

Behalve de lichamelijke uitdaging voor het ontdekken van je grenzen, kan het ook een mentale uitdaging zijn om jezelf te onderzoeken. Wat gebeurd er in je hoofd als je jezelf tegen komt in een houding.

Flirten met Vinyasa yoga
Maar nu gaan we vreemd. Al enige tijd flirten we met Vinyasa maar een echte “date” was er nog niet van gekomen. Uitvoeren hebben we de downward dog besproken, de befaamde you hate it or you love it houding.

De eerste les
En yes bij onze eerste echte Vinyasa les was het meteen raak. Iets wat zenuwachtig zaten we op onze yogamatjes maar de docent wist meteen het ijs te breken toen zij over spiderman begon.Hij die met zijn magic hands van het ene gebouw naar het andere gebouw weet te springen en dus weet hoe hij zijn handen moet gebruiken. En dat is precies wat wij ook moeten doen, of leren. Vooral dat laatste…

Klauw die handen in de mat
Overal waarbij je gebruik maakt van je handen en er veel kracht, druk en gewicht op komt te staan zoals de downward dog en de handstand is het belangrijk om je handen in de grond te klauwen en het overgangsgebied van de pols naar de hand niet belast omdat daar veel kleine zenuwen en vaatjes doorheen lopen en het niet goed is als deze bekneld raken. Er werd gezegd dat we een denkbeeldig cupje met onze handen moesten vormen en onze vingers in de mat moesten klauwen, dus echt intens je vingers in de mat duwen zodat je de meeste druk daarop zet. Volgen jullie het nog? Niet als een kat dus je nagels in de mat duwen, maar kootje voor kootje.

Dat gezegd hebben was het even goed voelen en proberen om de handen op de juiste manier op de grond te plaatsen. Daarna volgde eerst een paar rustige houdingen om de spieren op te warmen en om daarna in een heerlijke flow een aantal zonnegroeten en balanshoudingen te kunnen doen.

Vinyasa it is!
We zijn verkocht! Dit voelt goed en gaan we vaker doen. “Sorry yin yoga, we gaan vreemd en genieten er van, maar je houd altijd een plekje in ons hart”. En we zullen je missen als we weer in die downward dog staan!

(Neemt niet weg, dat wij nog wel eens een Yin of Hatha les gaan doen, maar voornamelijk komen de Vinyasa Vibes elke vrijdag online)

Docent: Marloes, studio: Yoganina
bron omschrijving yinyoga: Yogaonline en werkboek 5 weekse training yinyoga en mindfulness Yoganina