Vooroordelen over yoga

Afgelopen week zat ik in het openbaar vervoer, en daar zag ik een vrouw met een yogamatje vast. Zo waren er verder nog een aantal kenmerken dat ik wist dat het om yoga ging en niet bijvoorbeeld om een fitnessclubje. Echter was ik niet de enige die dit opgevallen was. Achter mij stonden een aantal jongens er een beetje om te lachen en natuurlijk hoorde ik een aantal vooroordelen voorbij komen waarvan ik dacht: nee dat is gewoon niet waar.

 

Nu zal je wel denken, ja maar de vooroordelen weet ik wel! Er vanuit gaande dat het gros van onze lezers zelf ook aan yoga doet, forgive me when I am wrong ;). Maar voor degene die twijfelen of nog niet aan yoga begonnen zijn vanwege deze vooroordelen, wil ik ze toch nog eens benoemen en (deels) ontkrachten.

  1. Alleen maar zweefteven doen aan yoga. Ja deze heb ik serieus een keer gehoord. Ik weet nog goed wanneer en wie dat zei, maar het is gewoon niet waar. Maar de stelling is niet waar, zo ken ik een paar mensen die niet zo spiritueel er mee bezig zijn, maar meer het vanuit het fysieke aspect doen . En daarnaast ken ik ook weer yogi’s die wel het spirituele aspect er bij pakken. Zelf beschouw ik mijzelf als een nuchtere yogi, ik betrek niet alles erbij wat er verteld wordt qua achtergrond en wat bij voorbeeld te maken heeft met chakra’s en meridianen. Wel vind ik het een interessant iets, maar zelf ben ik er te nuchter voor om dat zelfstandig er bij te betrekken of in te verdiepen. Maar als ik het hoor, heb ik er geen oordeel over en luister ik geboeid.
  1. Je bereikt er niets mee. Yoga is alleen een beetje stretchen en wat doe je nou precies. Langzamerhand verdwijnt dit vooroordeel een beetje, ik merk dat in de sportieve wereld er steeds meer gebruikt wordt gemaakt van yoga. Aangezien het een goede aanvulling is op een fitness programma, of zoiets als PBP. Je hebt dan namelijk gelijk actief herstel en jouw spieren hebben er veel baat bij. Daarnaast zijn er ook genoeg oefeningen te vinden op internet die echt wel bepaalde plekken van je lichaam trainen. Van origine was dit volgens mij niet de bedoeling, maar de mens zou de mens niet zijn om van alles gebruik te maken, dus zelfs van yoga;). Ook kan het jouw concentratie enorm verbeteren, door de oefeningen en de focus binnen de lessen. Dus je hebt er wel degelijk wat aan.
  1. Yoga is alleen voor de slanke dennen van deze wereld. Pak nu je telefoon en ga naar instagram (als je dat hebt) en zoek op yoga en curves.Dan zie je genoeg voorbeelden om deze stelling te ontkrachten. Zelf ben ik ook niet slank en toch doe ik aan yoga en kan alle dingen gewoon mee doen. Er zijn geen groeperingen binnen yoga, dat vind ik juist het leuke aan yoga. Je weet gewoon niet wat voor mensen je aantreft in de yogaschool, dit kan heel gevarieerd zijn.

Elke keer als ik geconfronteerd word met een vooroordeel, irriteer ik mijzelf toch wel een beetje aan de onwetendheid van de mensen. Ook omdat ik mijzelf en mensen om mij heen gediskwalificeerd vind, want ik ben geen geitenwollensok (toch?;) ) en eet niet alleen maar tofu (nog zo’n vooroordeel).  Alles wat anders is wordt vaak getypeerd als raar. Maar eigenlijk volledig onterecht, want yoga bestaat al heel lang, dus waarom is het nog anders. En het kan je echt helpen met beter signalen van jouw lichaam te begrijpen. Enfin, de voordelen zijn al meerdere keren de revue van deze blog gepasseerd. Dus ben je benieuwd geraakt, snuffel gerust rond op deze blog!

Dit zijn nog niet alle vooroordelen die ik gehoord heb, maar dit zijn wel de meest voorkomende dus in mijn omgeving. Heb je nog andere vooroordelen gehoord die echt niet waar zijn of een mening over deze vooroordelen, deel ze dan met ons via de facebookpagina van yogabuddies.nl.