Yogavibes: yogadagboek van Annette #4

Yoga op het strand, een beetje onwennig liep ik over de boulevard van Zandvoort. Een plek die mij doet denken aan het circuit, snelheid en totaal geen zen. Hoe anders was het toen ik over de boulevard de plek naderde waar de les gegeven zou worden. Natuurlijk wist ik van te voren dat de dag zelf heerlijk rustgevend zou worden. Alleen was ik hiervoor alleen in Zandvoort geweest voor het Circuit.

Wel was het in een bijzondere setting doordat het niet vanuit een yogaschool was georganiseerd, maar de les vondt plaats tijdens een evenement. Dit evenement was een gericht op een verwendagje voor jezelf,  (natuurlijke) beauty en yoga stonden centraal.  Door de wind en zeelucht werd ik langzaam al een beetje rustig (had moeten rennen voor de trein) en begon ik al steeds meer zin te krijgen om plaats te nemen op de mat.

 

Na de introductie en een sapje werd ik ingedeeld bij de groep waarmee ik de les zou volgen. De yogadocente introduceerde zichzelf en vertelde dat ze een les in het teken van Vinyasaflow zou gaan geven. “Ohjee dat worden downward facing dogs” schoot direct door mijn hoofd.

Toch werd het een heerlijke les met een goede flow erin. De lage cobra’s, downward facing dogs en twisten kwamen vaak voorbij. Ondanks mijn weerstand tegen de dogs werd het toch een fijne les en is ook goed voor mij om een iets actievere les mee te pakken in plaats om in mijn comfort zone te blijven.  De les was ook goed ingericht, voor mij was het een perfecte balans tussen yin en yang. De twisten gingen mij goed af en persoonlijk merkte ik dat mijn lichaam ook wel weer toe was aan de strekkingen. Sindsdien voel ik me namelijk veel soepeler. Toch merkte ik in het begin weerstand tegen de downward facing dog, maar daar kon ik me vrij snel overheen zetten en begon het enkel observeren van die weerstand. Van een downward facing dog gingen we naar een lage plank en toen volgde de cobra. Natuurlijk kwamen er nog meer houdingen aanbod maar dit waren houdingen die mij zijn bijgebleven.

Het zonnetje begon ondertussen flink te schijnen en de zee maakte kabbelende geluiden. Een idyllisch plekje met een ultiem gezelschap en een prettige les. Van tevoren had ik niet bedacht dat een les op het strand zo fijn kon zijn. Nu je dit zo leest vraag je misschien af of er ook een “maar” aankomt. Maar nee ;), de zandkorrels waren niet irritant en eigenlijk voelde het heel fijn om de armen in het zand te hebben als ze languit mochten. Het zorgde voor een “back to nature” gevoel, een daadwerkelijke ontsnapping uit de city life. Nu hoef ik hier natuurlijk niet over te klagen met mijn woonafstand tot het strand, maar hoorde van veel mensen dat ze dit zo ervaarde door de les.

De docente checkte af en toe of iedereen nog OK was. De begeleiding was daardoor erg prettig, zeker tijdens de  yang-kant van de les was dit prettig. Zo leidde haar stem ons door de les heen,  dit gebeurde aangezien ze op de juiste momenten motiverende zinnen uitsprak. Natuurlijk heeft iedereen een voorkeur qua stem en taalgebruik van de docente, maar tijdens deze les hadden ze gekozen voor iemand die naar mijn idee iedereen aansprak.

Na een paar liggende twisten kwamen we bij de Savasana, de eindpositie van de les. Op mijn matje lag ik heerlijk voldaan uit te rusten. Het leek alsof de ultieme Spotify-playlist aanstond, namelijk een zacht zen-achtig muziekje, geluiden van meeuwen en van de zee die rustig zijn golven over het zand liet rollen. Tijdens de eindontspanning kreeg je een aanraking, als je dit wilde, van de docent. Ik ken zelf dit gebruik pas sinds kort en het blijft bijzonder voelen. Het leek wel of ik dieper in mijn ontspanning kwam en of de geluiden nog zachter werden.

Op een gegeven moment werd het tijd om te “ontwaken” en weer een actievere houding aan te nemen. Na een kort moment van bijkomen en met elkaar evalueren was het tijd voor de lunch. Toen werd er nog veel gesproken over deze bijzondere ervaring.

Na deze les merkte ik dat ik nog lang onder de indruk bleef van hoe prettig een yogales op het strand was. Heb je tips voor deze zomer van prettige lessen op het strand? Please let us know via onze social media kanalen.