Yogavibes: beginnerscursus Yoga – bij De Nieuwe Yogaschool #1

Bij De Nieuwe Yoga School geeft yogadocent Johan Noorloos een zesweekse beginnerscursus voor mensen die graag willen beginnen met yoga en meditatie. Zelf ben ik geen groen blaadje meer in de yogawereld, maar ik heb vooral ervaring met Yinyoga. Het allerleukste voor het blog vind ik om anderen te kunnen enthousiasmeren en motiveren om ook vaker op de yogamat te stappen. (En inmiddels weet ik dankzij Johan Noorloos en mijn eigen docent in Hoorn ook dat Yoga verder gaat op het moment dat je van de mat afstapt). Komende zes weken komt er elke week een blog online waarin je vanuit het perspectief van de leerling (van mij in dit geval) kunt lezen hoe ik de les ervaren heb.

 

Lieve (beginnende) Yogi’s,

Ik heb mij (misschien net als jullie) ingeschreven voor de Beginnerscursus bij (DNYS = De Nieuwe Yogaschool). Vandaag de eerste les, en ik ben best een beetje zenuwachtig om les te krijgen van, in mijn ogen Nederlands bekendste Yogi: Johan Noorloos.

De Nieuwe Yogaschool bevindt zich in het hart van Amsterdam op de Laurierstraat. Bij binnenkomst word ik ontvangen en krijg ik ‘Het Nieuwe Yoga Boek: Anicha Yoga, de essentie’ deze zal de komende weken onze “Yogabijbel” zijn. Ik krijg uitleg waar de kluisjes en kleedkamers zijn en dat ik in de huiskamer mag wachten samen met de andere beginnende yogi’s totdat Johan ons komt ophalen. De huiskamer ziet er gezellig en knus uit en in het midden staat Hartbiet, de keuken voor o.a. heerlijk verse en biologische soepen, sapjes, wraps en koffie & thee.

Vol enthousiasme en met een beetje gezonde spanning neem ik plaats aan een tafeltje waar al een andere dame van gemiddelde leeftijd zit, we raken aan de praat en later schuift er een  jongen aan. Ook hij komt voor de beginnerscursus. Tijdens zijn surfvakantie met vrienden had hij zijn allereerste yogales op het strand. ‘Nooit geweten dat het zo zwaar kon zijn terwijl ik wel gewend ben om te surfen en sporten’, vertelde hij mij. Het meisje die de les gaf had de Teacher training bij DNYS gedaan en heeft hem het advies gegeven om daar verder te kijken voor lessen, dus had hij zich aangemeld.

Ineens kwam daar een lieve goudgele golden retriever aangelopen door de huiskamer. Ik herkende Boeddha, de hond van Johan meteen van de foto die bij zijn column in Yogamagazine staat. En ook Johan kwam met een grote glimlach binnen en heette ons welkom. Daarna gingen we met z’n allen naar zaal drie, die vol yogamatjes lag. Iedereen zocht een plekje uit.

Yogadocent en oprichter van DNYS (= De Nieuwe Yogaschool) Johan Noorloos stelde zichzelf voor en daarna was het de beurt aan alle beginnende yogi’s om onszelf in een korte zin of met twee woorden voor te stellen. Beschrijf in twee woorden of een korte zin wat je hoopt dat Yoga jou gaat brengen. Van flexibiliteit, tot ontspanning, rust in het hoofd, balans, evenwicht, en minder ambitie hebben komen voorbij. Naast docent Johan zijn er nog vier net afgestudeerde yogadocenten die de Vinyasa opleiding hebben gedaan. Zij gaan ons tijdens de lessen helpen om de houding goed uit te voeren, door rond te lopen en zo nodig te corrigeren.  Ook is er altijd één van de dames die het voordoet terwijl Johan de uitleg geeft.

Wat maakt De Nieuwe Yogaschool, “De Nieuwe Yogaschool” en niet “De Nieuwe Gymschool”?

Daarna gaan we “echt” beginnen. Zittend in kleermakerszit, op een meditatiekussentje. De rug recht. En de focus op de ademhaling, waar bevindt de ademhaling zich? En observeer elke inademing, waar begint deze en waar eindigt deze? Net zoals elke uitademing. Daarna de ademhaling proberen te verlengen met 1 sec. Daarna samen 4 tellen in en 4 tellen uit”. Ik merk meteen dat ik mij relaxt voel en zin heb om te beginnen. Er is alleen één houding die ik echt niet fijn vind: de “Down Dog” als het ware de omgekeerde letter V ik ben altijd bang dat mijn zweethandjes uitglijden en ik met mijn snufferd op de mat val. ‘En ja hoor, daar was ie (de Down Dog) meteen al de eerste les’.

“De eerste houding, één die veel voorkomt met de gekke naam, vertaald in het Nederlands is de neerkijkende hond.”  En hij geeft ons precieze uitleg waar we onze handen moeten plaatsen, de voeten, het verlengen van de rug, en de billen naar boven strekken. Oké dit gaat best goed, en als ik om mij heen kijk komt de rest van de zaal ook aardig mee. Langzaam werken we zelfs al toe aan het begin van de zonnegroet.

Daarna legt hij bij één van de nieuwe docenten uit welke houdingen we gedaan hebben en waar je op kunt letten om ze goed uit te voeren, met een heldere duidelijke uitleg. Als laatste is “de lijkhouding”, de volgens hem meest belangrijke houding. Ook deze houding is overal ter wereld hetzelfde, het is de laatste houding van een yogales waarbij je als een “lijk” ligt. Plat met je rug op de grond en je voeten ontspannen iets naar buiten of naar binnen gevallen en armen langs het lichaam. Maar vooral een heerlijke houding om na een yogales te ontspannen en te voelen hoe mijn lichaam voelt. Daarna komen we weer in kleermakerszit en sluiten we af met de Yogagroet: Namasté.

Jeetje wat ging dat snel zeg, en de down dog viel best mee, ik was in ieder geval niet gevallen 😉

Als iedereen zijn ogen weer open heeft nodigt Johan ons uit om in een halve kring om hem heen te gaan zitten. En zegt: wat maakt dat wat we net gedaan hebben nou yoga is en wij ons bevinden in De Nieuwe Yogaschool en niet de nieuwe gym school?

Dan vertelt hij over Patanjali en het achtvoudige pad naar verlichting. 2000 Jaar geleden heeft Patanjali De geschriften / de verzen van yoga opgeschreven, je zou het ook de yogabijbel kunnen noemen. Aandachtig luisteren we naar zijn verhaal. (Alleen al om hoe mooi hij dit kan vertellen zou ik iedereen met interesse in yoga aanraden om deze cursus te gaan doen).

Komende week het huiswerk, hoofdstuk 3, 2 en 4 en komende les de ademhaling.

Iedereen ruimt zijn matje op en verlaat de zaal met een glimlach. Bij Hartbiet bestel ik een soepje en neem plaats in de binnentuin en schrijf deze eerste blog. Nu al zin in volgende week!

 

Liefs Didi

 

Docent: Johan Noorloos
Locatie: De Nieuwe Yoga School
Ps. alle lessen worden beschreven vanuit het perspectief van de leerling.