Yogavibes: beginnerscursus Yoga – bij De Nieuwe Yogaschool #2

Lieve (Beginnende) Yogi’s,

Ik heb mij (misschien net als jullie) ingeschreven voor de Beginnerscursus bij DNYS. Vandaag de tweede les, die zal gaan over ademhaling. Ik kijk er naar uit, vooral omdat ik wel wat oefening kan gebruiken bij de “Yoga-ademhaling”. Ik gok dat deze vandaag aan bod zal komen.

 

 

 

Ik ben op tijd bij DNYS en bestel een soepje van Hartbiet en ga in de tuin zitten met het Nieuwe Yoga boek. Deze les gaan we aan de slag met de ademhaling, vertelde Johan ons de vorige keer. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog niet de tijd en rust voor genomen had om deze les voor te bereiden door het lezen van het hoofdstuk ademhaling. Aangezien ik toch een brave leerling wil zijn 😉 grijp ik nu mijn kans om in alle rust het hoofdstuk even door te lezen. Tegen zessen heb ik een heerlijk soepje achter de kiezen en herken ik ook wat andere leerlingen van de eerste les die buiten nog even aan het wachten zijn tot de les begint.

Daarna begeeft iedereen zich naar de zaal, en vult deze zich met alle beginnende yogi’s die hun matjes uitrollen. Automatisch zoekt iedereen ongeveer zijn vaste plekje uit.

Johan komt binnen en neemt weer plaats in het midden van de zaal, en heet ons welkom. “Wat weten jullie nog van de vorige les, in welke houding neem je rust?” Kindhouding noemen er een paar. En weet iemand nog hoe de totale eindontspanning heet? Als het stil blijft noem ik zachtjes: Savasana. ‘Savasana’ herhaalt Johan, en spreekt het uit zoals het hoort in het Sanskriet, dat is de taal die vroeger in India gesproken werd (en wereldwijd nog de “yogataal” is). In het Nederlands wordt de eindontspanningshouding ook wel lijkhouding genoemd.

Deze les gaan we verder met de ademhaling. Belangrijk bij de ademhaling is om ons te richten op de drie sloten in het lichaam. Sommige yogadocenten zullen zeggen span je kringspier aan, maar dat is niet het juiste, wel in de buurt maar niet wat we bedoelen, het gaat om het gebied tussen de genitaliën en de kringspier. De bekkenbodem. De mula bandha aanspannen. Daarna de Uddiyana Bandha (intrekken van het middenrif) en als laatste: Jalandhara Bandha het keelslot. We gaan straks oefenen met de Ujjayi ademhaling, U-J-J-A-Y-I Spelt hij, in mijn ogen als een echte meester die voor de klas staat.

Maar eerst gaan we beginnen met de meditatie, we liggen op de grond en voelen hoe de ademhaling naar de buik gaat en voelen met één hand op de buik hoe de buik opbolt. Daarna één hand onder het middenrif en voel hoe dat in-en uitzet en daarna de beide handen aan de kant van de flanken op de ribben.  Drie-trapsgewijs vullen de longen zich en zetten delen in het lichaam in of uit. Langzaam vier tellen in, langzaam vier tellen uit. Ik denk dat ik zelf een vrij korte ademhaling heb, omdat ik voor mijn gevoel altijd al snel adem tekort kom. Ook was het een keer zo dat we tijdens mijn opleiding voor doktersassistente met de klas moesten oefenen met de “piekflow” het lijkt een beetje op zo’n alcoholblaastest. We moesten in één keer zo hard en lang mogelijk uitblazen en ik weet nog goed dat die van mij een stuk minder ver kwam, zelfs vergeleken bij een fervente rookster uit de klas 😉

Daarna aan de slag met de uyjjay ademhaling. Je moet denken aan: alsof je met je adem een spiegeltje wilt beslaan. Met open mond allemaal tegelijk “Haaaah” en ook bij de inademing. Het geeft een beetje een gek gevoel achter in de keel. Daarna is het tijd om te oefenen met de mond dicht en adem te halen door de neus. De bedoeling: zachtjes ruisend hoorbaar in, en zachtjes ruisend hoorbaar uit. “Alle leeggelopen ventieltjes, woeste oceanen, hijgende herten waren hoorbaar. Iedereen deed zijn best. Hoewel ik zelf al een beetje yoga ervaring heb vind ik het echt onwijs moeilijk om deze ademhaling toe te passen. Ik kom altijd een beetje adem tekort en er komt altijd een raar soort druk op mijn oren. (Beetje hetzelfde gevoel als je aan het geeuwen bent). Maar deze techniek heeft zoveel voordelen dat ik hem maar wat graag oefen want wie wil dat nou niet, meer focus, een opgewarmd motortje en een parasympatisch zenuwstelsel wat denkt dat je totaal relaxt bent terwijl je tijdens de zonnegroet de zweetdruppels op je voorhoofd komen en je meegaat in de flow?”

Ook wij gingen na enig oefenen aan de gang met de houdingen die we in de vorige les hebben geleerd zoals: de Down dog, de Krijger en de Cobra dat allemaal in een krachtige flow. “En toen zat de eerste helft van de les er alweer op. Wow wat ging dat snel!” 

Daarna zitten we in een paar halve cirkels weer aandachtig naar de uitleg van Johan te luisteren. Hij vertelt ons dat het er vorige week niet meer van gekomen was om de uitleg te geven over het beschermen van de onderrug.

Het scoepen (alsof je een bolletje ijs schept) van je staartbeentje onder, bekkenbodem licht aangespannen en de navel een fractie in. Anders is het solliciteren naar een onderrug-blessure. En deze techniek hoef/kan je dus overal toepassen. Achter je laptop, als in de rij staat bij de kassa, noem maar op. Met deze uitleg zijn we alweer aan het einde gekomen van les twee.

Volgende week de derde les, meditatie!!