Yogavibes: beginnerscursus Yoga – bij De Nieuwe Yogaschool #4

Lieve (Beginnende) Yogi’s,

 Ik heb mij (misschien net als jullie) ingeschreven voor de Beginnerscursus bij DNYS. We zijn alweer over de helft! Vandaag staat de Yin yogales op het programma. Heerlijk.

Vorige week vertelde Johan Noorloos ons dat de les gegeven gaat worden door een andere docent van DNYS, haar expertise is Yin yoga. Een slanke vrouw in een felgekleurde yogapants zet alvast de muziek aan. Dit moet Marijke zijn, denk ik meteen. De muziek klinkt vertrouwd net zoals bij de lessen die ik bij Yoganina in Hoorn volg. Ik heb er zin in. Misschien komt het ook wel omdat Yin yoga totaal in mijn comfortzone is.

De docente legt uit dat je bij een yinles als het ware je eigen comfortabele nestje bouwt met alle dekentjes, bolsters, kussentjes, blokken, wat je maar nodig hebt. Het gaat om het vinden van een fijne strekking zonder de spieren actief te gebruiken, juist door je spieren te ontspannen kun je aan het werk met het bindweefsel als je langer in een houding blijft. “Een yin les kun je vergelijken met je rommelige kledingkast helemaal leeg te halen en alles daarna weer netjes gestreken en geordend terug te leggen. Na een yin yogales kun je daarna nog effecten navoelen bijvoorbeeld op emotioneel en energetisch vlak”. Eén van de eerste houdingen na de beginmeditatie is de Sphinx houding, waarbij je op je buik ligt en je op je onderarmen steunt, waardoor je borst van de grond komt. Het lijkt een beetje op de  Cobra houding die je doet tijdens de zonnegroet, maar dan zijn je handen naast je borst en gebruik je de rugspieren om een stukje omhoog te komen.

Ik ben zo ontspannen en relaxt dat ik mijn ogen sluit en me helemaal laat begeleiden door de les. Ik luister naar de docent die vertelt welke houdingen volgen. Ik kan mij voorstellen als het je allereerste Yin les is dat het een beetje ongemakkelijk is om je ogen dicht te doen, en je wilt spieken bij de docent hoe de houding eruit ziet. Het fijne bij yin is dat het er vooral om gaat hoe het voelt. Zelf vind ik het stiekem fijn om soms een beetje weg te dromen en mee te surfen op de gedachten die voorbij komen. Ik kan mij ook voorstellen dat er veel op je afkomt, want je hoeft even niks behalve in de houding te zijn en adem te halen. Vaak zijn we in het dagelijks leven zo druk en krijgen we constant impulsen en prikkels, zoals bijvoorbeeld onze telefoon die centraal staat en bij elk piepje of melding zijn we geneigd om te kijken en reageren. Het fijne van yoga is dat je op de yogamat leert dat je niet altijd hoeft te reageren. De mooie quote die Johan Noorloos vaak noemt is: “yoga begint zodra je van de mat afstapt”.

Voor ik het weet is het alweer het einde van de les, het was een heerlijke les! Al miste ik een beetje dat Johan er zelf niet was, omdat hij altijd aan het einde van de les in gaat op de filosofie en uitleg geeft, dan hang ik als leergierige leerling aan zijn lippen, ook omdat hij het zo mooi kan vertellen.

Volgende week les 5, als het goed is krijgen we uitleg over de verschillende yogavormen, ben benieuwd!