Yogavibes: beginnerscursus Yoga – bij De Nieuwe Yogaschool #6

Lieve (Beginnende) Yogi’s,

 Ik heb mij (misschien net als jullie) ingeschreven voor de Beginnerscursus bij DNYS. Vandaag alweer de allerlaatste les. Wow, wat zijn die zes weken snel gegaan.

Ik kan gewoon niet geloven dat het alweer de laatste les is. De afgelopen zes weken zijn ontzettend snel gegaan.

 

 

Elke keer als het weer maandag was kwam het besef dat we weer een week verder zijn. Als ik terug kijk besef ik hoeveel we afgelopen zes weken geleerd hebben. De filosofie van yoga. Wie is Patanjali? Wat zijn sutra’s? Sanskriet de taal die gesproken word, hoe yoga langzaamaan in het westen zijn plek begon te krijgen. Misschien eerst nog het geitenwollensokken-imago maar inmiddels is dat omgeslagen naar het imago van de hippe yogaleggings, de vegan raw cupcakes en cocoswater;)  Maar natuurlijk leren we dat dat juist niet is waar yoga over gaat. Het is een zoektocht naar binnen. Het volgen van de ademhaling, de meditatie, mindfulness, bewustwording, gelijkmoedigheid en weten dat altijd alles continu veranderd: Anicha

Voor de laatste keer tijdens deze reeks neem ik plaats op mij yogamatje. Als Johan de woorden zegt; “sluit je ogen en volg je ademhaling” besef ik mij hoe dankbaar ik ben dat ik mijzelf deze cursus cadeau heb gegeven.
 “Plaats je handen in de mat en kom in down dog” met mijn handen in m’n griphandschoentjes stevig in de mat voel ik hoeveel krachterig ik sta vergeleken bij zes weken geleden. Zo bij de eerste down dog voelen de hamstings nog wat stijfjes aan.

Hoge plank, lage plank, Cobra, handen naast de borst, benen licht aangespannen, rugspieren actief, up dog of cobra en down dog! Met een lichte hoorbare Ujjayi ademhaling laat ik mij meevoeren op de stem en uitleg van Johan. Krijger 1, krijger 2, strek je rechterarm omhoog, open je borstkas en alsof er een lichtje in je hart zit schijn je naar de hemel en open je nog meer. Handen terug op de mat en Down dog.” Het is mooi om te zien hoe iedereen in de flow meegaat. De groei van de groep, waar eerst nog de onzekere en wiebelende “krijgers” waren, staan zij nu krachtig op de mat.

Afgelopen weken hebben wij toegewerkt naar het uitvoeren van een zonnegroet. Maar niet alleen de fysieke kant, juist het stukje meditatie, ademhaling, en dristi maken het tot het beoefenen van yoga. Tenslotte zijn we bij De Nieuwe Yoga School en niet bij de nieuwe gymnastiekschool zou ik Johan zo hebben kunnen horen zeggen;)

Maar het allermooiste is, lieve yogi’s nu begint het pas echt. Wanneer je van de yogamat afstapt gaat yoga verder.

 

Liefs Didi

 

Ps. Heb je ook mee gedaan met een beginnerscursus dan ben ik benieuwd hoe je het ervaren hebt. Ben je enthousiast geworden en zou je ook een beginnerscursus willen doen?